De amuse, waar komt dit eigenlijk vandaan? We kennen het in Nederland ook wel als een aperitiefhapje, een zeer klein gerecht dat we bijvoorbeeld op een lepel geserveerd kunnen krijgen. Het is een klein gerechtje dat we in één hap op zouden kunnen eten, waarmee we er vandaag de dag graag voor zorgen dat we gasten welkom heten aan de tafel. Het ontstaan en de geschiedenis van de amuse laten echter wat anders zien, waardoor het interessant is om ook daar eens naar te kijken.
Plaatsnemen aan tafel
In Nederland gebruiken we de amuse vandaag de dag om de gasten welkom te heten op het moment dat ze aan tafel plaatsnemen, of er thuis voor te zorgen dat je een ieder kunt bedanken voor de komst. Je maakt een amuse die je eenvoudig kunt aanbieden, op een bord met kleine hapjes, of door middel van een lepel die een ieder tot zich kan nemen. Dit is echter niet helemaal in lijn met het ontstaan en de geschiedenis van de amuse, aangezien de Fransen hier op een andere manier mee omgingen.
Amuse tussen de gangen door
De Fransen gebruiken de amuse traditioneel als een klein gerechtje, tussen de verschillende gangen door. Op het moment dat het voorgerecht achter de rug is nemen we doorgaans even wat tijd, voordat we het hoofdgerecht serveren. Om die tijd te overbruggen was het voorheen gebruikelijk om een amuse aan te bieden, waarmee het mogelijk was om de mond tijdelijk even te ‘vermaken’. Dit laatste weten we onder andere dankzij de volledige termen voor de amuse, die we vrij naar het Nederlands kunnen vertalen.
Amuse-gueule of amuse-bouche
We spreken vandaag de dag ‘gewoon’ van een amuse, maar dat is niet de volledige benaming voor dit kleine hapje. We dienen eigenlijk te spreken van een amuse-gueule of een amuse-bouche. Het is echter verstandig om dit niet letterlijk naar het Nederlands te vertalen, aangezien er op die manier een behoorlijk vulgaire uitspraak ontstaat, die we in Nederland niet goed vinden passen bij het moment waarop we genieten van een heerlijk diner.De amuse-bouche kunnen we vrij vertalen als het ‘vermaak voor de mond’, wat aangeeft dat de amuse ervoor zorgt dat we de mond tijdelijk kunnen vermaken, zowel voor de eerste gang als tussen de gangen door. Het ontstaan van de amuse ging wat dat betreft gepaard met een andere toepassing dan hoe we die nu kennen.
Laat een reactie achter