Natuurlijke kleurstoffen in plaats van synthetische N-chroma wint start-up wedstrijd

Regelmatig krijgen start-ups in Nederland de kans om zich aan het grote publiek te presenteren. Onlangs was het de beurt aan Wageningen, waar onder andere Biorefinery Solutions en N-Chroma zorgden voor een interessante presentatie.

Start-up Fest Europe

Tijdens het Start-up Fest Europe zorgde Biorefinery Solutions voor een presentatie van precies één minuut. Het bedrijf wist de essentie te raken door aan te geven wat het voor investeerders en de bredere wereld van stakeholders kan betekenen. Het bedrijf probeert groene eiwitten uit restanten in de voedselindustrie te halen. Onlangs werd er bijvoorbeeld een samenwerking opgestart met Mol Fresh Food. Samen slagen de bedrijven erin om waardevolle voedingsstoffen uit uienschillen te halen, die tot voor kort slechts dienden als afval.

Het valt op dat we start-ups over het algemeen associëren met de IT-sector, terwijl er ook op het gebied van voeding en biotech ontzettend veel te ontdekken valt. Bijvoorbeeld op het gebied van voedsel en landbouw gaat er nog ontzettend veel mis en is er veel behoefte aan vernieuwing. Het zijn de start-ups die daar concrete plannen voor hebben en er daarmee graag voor zorgen dat ze de wereld kunnen helpen veranderen.

We gooien gemiddeld genomen veel weg en de productiemethoden die we gebruiken staan over het algemeen niet bekend als erg milieuvriendelijk. Het is wat dat betreft tijd dat we de start-ups meer kans gaan geven en dat ze daarmee de mogelijkheid krijgen om zich aan een breed publiek te gaan presenteren.

Tot de bedrijven die een presentatie mochten houden behoorden ook Plant-E en FoPo. Het eerste bedrijf wint schone energie uit planten en werd vorig jaar door het World Economic Forum uitgeroepen tot een veelbelovende techpionier. FoPo staat voor Food Powder en werkt aan gevriesdroogde voedingsmiddelen die kunnen worden gewonnen uit bijna bedorven fruit en groente.

Natuurlijke kleurstoffen in plaats van synthetische N-chroma wint start-up wedstrijd

Het was N-Chroma die als winnaar uit de bus kwam tijdens de wedstrijd. Het bedrijf slaagt erin natuurlijke kleurstoffen te maken die kunnen dienen als vervanging van de synthetische stoffen in ons voedsel. Volgens de oprichter en eigenaar is er sprake van een markt van anderhalf miljard dollar. Bovendien heeft het bedrijf de patenten voor Europa al in het bezit. De kans is groot dat N-Chroma zich verder kan ontwikkelen of zal worden gekocht door een grote producent op het gebied van (gezonde) voeding.

 

Aspergillus oryzae het geheim van Koji-kin

 

Laat een reactie achter