Een tijdje gelden kreeg ik tijdens een kookworkshop de vraag hoe moet je mosselen koken. Het antwoord is simpeler dan de vraag. Want als je water kunt koken dan is het koken van mosselen een makkie!

In dit blog geef ik je tips over het koken van mosselen en nog veel meer informatie over de mossel. Zo kun je straks op verschillende manieren mosselen bereiden en zal je zien dat het niet moeilijk is!

 Het kopen van verse mosselen

Het begint met het kopen van de verse mosselen in de supermarkt of bij een goede visboer. Dan heb je keuze uit Goudmerk, Jumbo, Super, Extra, Medium, Large, X-Large en ga zo maar door. Elke producent heeft zo zijn eigen benaming. Wat het verschil maakt is de grootte van de schelp. Het zegt dus weinig over de hoeveel mosselvlees die in de schelp zit.

Zou je bijvoorbeeld een lekker Spaanse Paella willen maken, dan kun je kiezen voor een wat grotere mossel omdat die duidelijker zichtbaar is in de Paella.

Hoeveel mosselen heb je per persoon nodig?

Zou je mosselen als voorgerecht willen serveren dan is 70 gram mosselvlees voldoende.

Wil je de mosselen als hoofdgerecht serveren dan zou 1000 gram per persoon voldoende zijn.

Er zit 2 kilo mosselen in een bak, voldoende voor 2 personen. Om het hoofdgerecht compleet te maken eet je er een lekkere salade, frietjes en een sausje bij. Als je dat doet dan kun je makkelijk met 3 personen een bak van 2 kilo mosselen delen.

Mosselen koken begint met het goed sorteren van de mosselen!

Oké aan de slag met het koken van mosselen.

Je begint met het uitzoeken van de mosselen. Haal alle openstaande mosselen eruit en gooi deze weg.

Pak dan een grote kom vul deze met koud water en doe de overgebleven mosselen erin. Je zal zien dat er  verschillende mosselen komen bovendrijven. Haal de mosselen die boven komen drijven uit het water en gooi deze  mosselen weg.

De mosselen die je er nu uit hebt gehaald kun je het beste niet eten. Want als de mosselen open staan of  boven komt drijven dan zijn ze dood!

Het meeste werk heb je gedaan, nu is het een kwestie van hoe je de mosselen wilt bereiden. De mossel is een allemans vriend. Je kunt mosselen koken met witte wijn, mosselen koken met bier, mosselen koken met chorizo en ga zo maar door.

Voor het gemak ga in nu even uit dat je de 1 kilo mosselen in witte wijn zou willen koken, dat gaat als volgt!

 • Zet een grote brede pan op het vuur doe daar een laagje olijfolie in en laat dit goed warm worden.
 • Voeg dan de mossel groenten toe en bak deze kort mee.
 • Doe de mosselen erbij en roer deze door de groenten (het vuur blijft steeds hoog staan).
 • Blus dan af met de witte wijn (bouillon kan natuurlijk ook) en doe de deksel op de pan.
 • Na 4 minuten doe je de deksel van de pan en schud je de pan op zodat de onderste mosselen boven komen te liggen.
 • Doe de deksel weer op de pan en na 4 minuten herhaal je dit proces en zal je zien dat er al heel veel mosselen open staan.
 • Doe de deksel dan weer op de pan en wacht nog 1 a 2 minuten.
 • De mosselen zijn goed gekookt als de meeste open staan.

 

Maak je niet druk als je nog mosselen over hebt!

Als je de mossel uit de schelp haalt en deze samen met wat mosselvocht in een afgedekt bakje doet  kun je op deze manier de mossel nog wel 2 dagen goed bewaren.

De gekookte mossel kun je prima bakken in wat roomboter. Het is nog lekkerder als je de mosselen eerst paneert (net zoals je met een schnitzel zou doen). Dan de gepaneerde mossel bakken in wat roomboter of frituren. Wil je deze gekookte mossel bereiding spannender maken?

Haal de mossel dan door een paneermix van panko (Japans broodkruim) met gedroogde citroenschil en togarashipeper, erg lekker!

Zo kun je deze gebakken mossel prima als snack serveren of als een mooi hapje voor een feestelijke avond.

Mosselen eten de voor en nadelen

Laten ik eerst eens beginnen over de voordelen. Schaal en schelpdieren zijn rijk aan verschillende vitamine B soorten, jodium, fosfor en seleen. De mossel is weer een hele goede bron voor vitamine B2. Dat bevordert het energie niveau in je lichaam. Nadeel van de mossel: als je een allergie hebt voor het eten van mosselen dan komt dat door het eiwit tropomyosine. En daar kun je behoorlijk ziek van worden.

Mosselen het nieuwe wonder in de wetenschap

De mossel heeft veel bijzondere eigenschappen die nu volop onderzocht worden door de technische en  medische wereld. Zo heeft het Zwitserse onderzoekcentrum Empa een weefselvriendelijke lijm ontwikkeld met als  basisprincipe mossellijm.  Grote kans dat jij er straks in de toekomst ook mee geholpen gaat worden. Er lopen nog verschillende studies naar parelmoer, dit zou gebruik kunnen worden voor het beter laten aangroeien van beenweefsel.

Mossel recepten en leuke boeken met kooktips

Ik heb nog aan paar leuke tips voor je mocht je op zoek zijn naar kookboeken over mosselen

 • Het grote mosselboek (Tine Bral )
 • Mosselen De lekkerste gerechten (Piet Devriendt)
 • Mosselen (Leon de Bruxelles)
 • L’ Amour des Moules (Willemt Asaert)
 • Mosseltijd (Jaap van Rijn)
 • Mosselkookboek (Florine Boucher)

 

Om het allemaal nog iets makkelijk voor je te maken heb ik verschillende filmpjes voor je gemaakt over het koken van mosselen.

 

Mossel bereiden | extra tips

Gebruik voor het koken een grote brede pan.

Als de mosselen tijdens het koken open gaan nemen ze veel ruimte in beslag.

In de tekst over het koken van mosselen  ben ik uitgegaan van 1 kilo verse mosselen. Mocht je meer mosselen willen koken dan duurt het iets langer. En minder mosselen natuurlijk iets korter

Mosselen (gekookt)  kun je ook als onderdeel van een plateau fruit de mer serveren.

Het vocht dat je overhoud tijdens het bereiden van de mosselen kun je gebruiken om een heerlijke saus of soep mee te bereiden.

De kooktijd voor mosselen hangt af van de hoeveelheid mosselen die je gaat koken. Mosselen zijn perfect gekookt als ze goed openstaan (niet verder koken anders worden ze droog)

Stel dat je mosselen over zou houden na het koken dan kun je deze nog prima gebruiken voor de dagen daarna. Zorg dan wel dat je de gekookte mosselen uit de schelp haalt en weg zet in het vocht waarin je de mosselen gekookt hebt.

Veel plezier met koken

Lees ook

Verbeter je gezondheid en begin met goede voeding

Laat een reactie achter