Pindasaus maken met pinda’s is niet moeilijk. Pindasaus is een populaire saus in de Zuid-Aziatische regio. Het wordt vaak geserveerd met noedels, vlees of groenten en kan worden gemaakt met pinda’s, sojasaus, gember, knoflook en pepers. Om pindasaus te maken heb je dus niet altijd pindakaas nodig. 

satésaus

Zelf pindasaus maken met pinda’s

Pindakaas is niet het enige ingrediënt dat kan worden gebruikt om pindasaus te maken. Je kunt zowel gemalen pinda’s als rauwe pinda’s in je saus gebruiken. Als je rauwe pinda’s gebruikt, moet je ze 10-12 uur laten weken voordat je ze in de saus verwerkt. Je moet ook meer water toevoegen dan wanneer je pindakaas gebruikt, omdat rauwe pinda’s minder olie afgeven. Dit zijn de ingrediënten waarmee je pindasaus kunt maken:

  • 250 gram niet geroosterde pinda’s
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel azijn of citroen
  • 3 sjalotten, fijngesnipperd
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel trassi
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 rode pepers
  • 1 stengel citroengras
  • 2 citroenblaadjes
  • 1 blikje (400ml) dikke kokosmelk
  • 2 theelepels tamarinde
  • ½  eetlepel goela djawa
  • 2 eetlepels ketjap manis

 

Pindasaus recept

Ga je aan de slag met het maken van pindasaus, dan is dit de manier waarop je te werk gaat. Allereerst verhit je de olie in de pan en bak je de pinda’s kort aan. Laat ze op een zeefje uit lekken en dep de pinda’s met keukenpapiertje droog voordat je ze in de saus verwerkt.

Doe de pinda’s vervolgens in de keukenmachine en maal ze goed fijn. Maak hierna de knoflook, rode pepers, trassi, tamarinde en zout fijn in de vezel en fruit de gesnipperde sjalotten glazig. Voeg vervolgens de boemboe toe, het gekneusde citroengras en de limoenblaadjes. Bak deze 1 minuut mee en schenk dan de kokosmelk, azijn, goela djawa en ketjap erbij. Breng dit langzaam aan de kook zet dan het vuur lager en voeg de gemalen pinda’s toe. Meng dit goed door, zet het vuur uit en doe een deksel op de pan. Verwarm de saus voor het serveren nog even op in de pan. 

Authentieke gerechten leren maken

Bij KEUKENvuur organiseren wij regelmatig kookworkshops voor grote en kleine groepen. Je kunt onder andere kiezen uit de Indonesische kookworkshop, waarin je van de chef leert hoe je authentieke satésaus kunt maken met de ingrediënten die je waarschijnlijk al in de voorraadkast hebt staan. Tijdens deze workshop leer je niet alleen pindasaus maken, maar leer je ook meer over de ingrediënten die je gebruikt en waar deze ingrediënten vandaan komen. 

Wil jij je vrienden en/of familieleden dus verrassen met een zelfgemaakt diner, inclusief huisgemaakte pindasaus? Dan is een kookworkshop een leuke manier om meer te leren over hoe je dit op de juiste manier doet. Wil je jouw vrienden en familieleden meenemen naar de workshop? Dan is dat mogelijk! In onze keuken is er plek voor maar liefst 100 mensen en het is mogelijk om rondom de keuken gratis te parkeren. Sta jij dus op het punt om een familie-uitje te organiseren of is het hoog tijd om met je vriendengroep te connecten? Boek nu een kookworkshop bij KEUKENvuur in Utrecht en ontdek zelf hoe leuk, leerzaam én lekker het is om een kookworkshop te volgen. 

Laat een reactie achter