Wil je een mooi menu opbouwen? Dan is het verstandig om na te denken over verschillende heerlijke ingrediënten, maar kun je daarnaast rekening houden met bijvoorbeeld de kleuren en diverse smaken. Je dient binnen een menu te zorgen voor een kop, een romp en een staart, zoals dat ook bij een vliegtuig het geval is. Bovendien dien je de juiste balans aan te houden. Kies je voor twee voorgerechten? Zorg dan ook voor twee nagerechten om het geheel mooi vorm te kunnen geven.

Combinatie van kleuren

 Het is binnen de menu etiquette onder andere van belang om rekening te houden met de verschillende kleuren van de ingrediënten, om een mooi geheel samen te kunnen stellen. Carpaccio, vervolgens een tomatensoep, stoofperen en uiteindelijk aardbeien met cranberrysaus lijkt geen slechte combinatie, maar heb je er al eens bij stilgestaan welke kleuren dit op zal leveren? Het is allemaal rood, waardoor het slim is om daar wat variatie in aan te brengen.

Bouw een mooi menu op

Daarnaast dien je het menu op een goede manier op te bouwen. Zorg ervoor dat je niet te hard van stapel loopt met de voorgerechten die je gebruikt, aangezien je dan ook al direct een wat meer stevige wijn dient te schenken. Begin rustig aan en zorg ervoor dat je binnen de overige gangen de mogelijkheid hebt om het menu verder op te bouwen, zodat je steeds iets meer complex kunt gaan serveren.

Kies voor wat frisse en droge of zuurachtige smaken tijdens de voorgerechten, zoals een salade of een kappertje met wat kalkoen of kip. Dit zorgt ook voor het opwekken van de eetlust, net als wanneer je bijvoorbeeld een granny smith eet.

Menu etiquette hoe hoort het eigenlijk

Vervolgens kun je gebruik maken van de soepen zoals een bouillon, of bijvoorbeeld een crème-soep. Heb je nog een aantal gangen te gaan? Houd het dan wat lichter en begin hier niet direct mee, om te voorkomen dat je te snel vol zit of je gasten het hoofdgerecht niet volledig waarderen. Een bospaddenstoelensoep is dan wat beter geschikt, onder andere omdat je de smaakpapillen daarmee kunt naturaliseren.

Vervolgens kun je met het hoofdgerecht wat verder uitpakken en zorg je er met het toetje voor dat er een fijne smaak aan het eind ontstaat, om op een heerlijke manier terug te denken aan het volledige menu, opgebouwd volgens de etiquette op dit gebied.

Lees ook

Laat een reactie achter