Over het algemeen kun je zeggen dat biologisch eten beter is voor het milieu dan niet niet-biologisch eten. Allereerst worden de gewassen veel minder (of niet) besproeid met allerlei chemicaliën, denk hierbij aan insecticiden en andere bestrijdingsmiddelen of het gebruik van kunstmest. In plaats daarvan worden zo veel mogelijk natuurlijke producten gebruikt als compost en mest. Hergebruik van ‘afval’ en geen schadelijke stoffen die de bodem vervuilen zorgen er voor dat het natuurlijk evenwicht van het milieu in stand wordt gehouden. lees de onwaarheden over biologisch voedsel
Daarnaast wordt het gebruik van zware machines zo veel mogelijk aan banden gelegd. Dat betekent dus minder CO2 uitstoot en minder schade aan de ondergrond (die door het gebruik van zwaar materiaal wordt aangedrukt en samengeperst).
En gezondheid
Over smaak valt niet te twisten, de een zal zeggen dat biologisch voedsel veel voller en lekkerder van smaak is, de ander zal geen verschil proeven. Je kunt wel zeggen dat zonder gebruik van kunstmatige kleur-, smaak- en geurstoffen de smaak puurder zal zijn en minder artificieel.
Ethiek
Wat bij de smaakperceptie zeker meespeelt, is het gevoel dat wordt opgewekt. Daar spelen marketeers en leveranciers van biologisch voedsel overigens maar al te happig op in. Bij je gekookt eitje geeft de gedachte van een kip in de vrije loop een positievere emotie dan bij die van een opgesloten hen.
Bewust gemaakt
Biologisch eten is erg in opkomst, zeker met een politieke partij voor de dieren wordt ons constant voorgeschoteld hoe ‘slecht’ dieren worden behandeld en worden wij ons bewust gemaakt van het belang van biologisch voedsel. Ook de ontlasting voor het milieu is voor velen een belangrijk argument om over te stappen op biologische producten.
Lees de onwaarheden over biologisch voedsel de prijs die je ervoor betaalt
Biologisch voedsel heeft wel een prijs. Vaak is het zo’n 30% duurder dan ‘gewoon’ eten. Maar ook die producten zijn vaak in de aanbieding, dus voor de koopjesjagers onder ons: je kunt het betaalbaar houden.
Koken met duurzame ingrediënten is een stuk makkelijk geworden