Over het algemeen kun je zeggen dat biologisch eten beter is voor het milieu dan niet niet-biologisch eten. Allereerst worden de gewassen veel minder (of niet) besproeid met allerlei chemicaliën, denk hierbij aan insecticiden en andere bestrijdingsmiddelen of het gebruik van kunstmest. In plaats daarvan worden zo veel mogelijk natuurlijke producten gebruikt als compost en mest. Hergebruik van ‘afval’ en geen schadelijke stoffen die de bodem vervuilen zorgen er voor dat het natuurlijk evenwicht van het milieu in stand wordt gehouden. lees de onwaarheden over biologisch voedsel

Daarnaast wordt het gebruik van zware machines zo veel mogelijk aan banden gelegd. Dat betekent dus minder CO2 uitstoot en minder schade aan de ondergrond (die door het gebruik van zwaar materiaal wordt aangedrukt en samengeperst).

En gezondheid

 Bovengenoemd gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke producten in plaats van allerlei kunstmatige groei- en bestrijdingsmiddelen is ook voor de gezondheid beter. Daarnaast kun je beargumenteren dat een dier met volle bewegingsvrijheid en gezonde buitenlucht door zijn ‘gezonde levensstijl’ ook betere producten levert. De kanttekening hierbij is wel dat het causaal verband tussen gezonder leven – gezonder product van het dier, nog niet wetenschappelijk bewezen is.

Over smaak valt niet te twisten, de een zal zeggen dat biologisch voedsel veel voller en lekkerder van smaak is, de ander zal geen verschil proeven. Je kunt wel zeggen dat zonder gebruik van kunstmatige kleur-, smaak- en geurstoffen de smaak puurder zal zijn en minder artificieel.

Ethiek

Wat bij de smaakperceptie zeker meespeelt, is het gevoel dat wordt opgewekt. Daar spelen marketeers en leveranciers van biologisch voedsel overigens maar al te happig op in. Bij je gekookt eitje geeft de gedachte van een kip in de vrije loop een positievere emotie dan bij die van een opgesloten hen.

Bewust gemaakt

Biologisch eten is erg in opkomst, zeker met een politieke partij voor de dieren wordt ons constant voorgeschoteld hoe ‘slecht’ dieren worden behandeld en worden wij ons bewust gemaakt van het belang van biologisch voedsel. Ook de ontlasting voor het milieu is voor velen een belangrijk argument om over te stappen op biologische producten.

Lees de onwaarheden over biologisch voedsel de prijs die je ervoor betaalt

Biologisch voedsel heeft wel een prijs. Vaak is het zo’n 30% duurder dan ‘gewoon’ eten. Maar ook die producten zijn vaak in de aanbieding, dus voor de koopjesjagers onder ons: je kunt het betaalbaar houden.

Lees ook

Alles over zeegroenten

Koken met duurzame ingrediënten is een stuk makkelijk geworden

Laat een reactie achter