Wil je graag verse vis herkennen? Je zorgt er daarmee onder andere voor dat je de mogelijkheid hebt om de kwaliteit te beoordelen. Uiteraard zullen we er tijdens bijvoorbeeld een kookworkshop voor zorgen dat je de verse vis goed kunt herkennen, zodat je precies weet waarmee je kookt en hoe je ervoor zorgt dat de vis uiteindelijk heerlijk zal smaken.
leer verse vis te herkennen (hele vis)
Je kunt een verse vis herkennen door goed te kijken naar een hele vis, of naar een moot of filet. Je kunt een hele verse vis herkennen door in ieder geval goed te kijken naar de huid. Deze dient glanzend te zijn en goed strak te zijn. Op het moment dat de huid wat dof of rimpelig is dien je er rekening mee te houden dat de vis waarschijnlijk niet vers meer is. Door goed te kijken leer je verse vis te herkennen.
Het vel van de vis dient voorzien te zijn van een natuurlijk, eiwitrijk slijmlaagje. Dat neemt niet weg dat de vis doorschijnend en glanzend dient te zijn. Indien het vel al wat doffer is geeft ook dit aan dat er sprake is van een minder verse vis, aangezien de stollende eiwitten melkwit zullen worden en uiteindelijk een romige tot gele of zelfs bruine kleur krijgen.
Verder dienen de ogen van de vis helder, zwart en bol te zijn. Na verloop van tijd worden de ogen wat platter, wat aangeeft dat de vis niet meer vers is. Tenslotte mag de buik van de vis niet gezwollen, zacht of gescheurd zijn en dient een schoongemaakte vis vrij te zijn van alle ingewanden.
Herken een verse moot of filet
Wil je verse vis herkennen op het moment dat je een moot of een filet voor je hebt? Deze dienen een volle indruk te maken en mooi te glanzen. Na verloop van tijd zullen de oppervlakken uitdrogen en de eiwitten tot een dun laagje stollen. Met name de bruine randjes laten dit goed zien, iets dat de smaak niet ten goede zal komen.
Daarnaast mag de vis niet te sterk naar vis ruiken, al lijkt dat misschien contra-intuïtief. De sterke vislucht komt namelijk niet voort uit de goede smaak, maar uit langdurige bacteriële activiteit die aangeeft dat de vis al wat langer licht. Ook frisse zeelucht en fijngewreven bladeren geven aan dat de vis al even ligt, waardoor je niet te maken hebt met de meest verse vis om mee te werken.
Kookworkshop
Enthousiast over koken, of zin om lekker culinair aan de slag te gaan? Schrijf je in voor een seizoenskookworkshop en leer het neusje van de zalm bereiden, of hoe je bijvoorbeeld voor heerlijk sushi kunt zorgen tijdens een feestje. Tijdens de kookworkshops krijg je uitleg over bereidingswijzen en voedingsmiddelen, maar gaan we vooral lekker aan de slag met verschillende ingrediënten en gerechten.
Schrijf je direct in voor een van de kookworkshops op open inschrijving, of doe deze iemand anders die graag in de keuken staat cadeau. Thuis aan de slag met vis? Klik dan op het recept voor zeebaarsfilet met een salade van venkel, waterkers en limoen
Lees ook
Volg een sushi workshop en leer alles over verse vis
3 tips voor het besparen van geld tijdens het kopen van je eten
Zou herken je een verse Coquille