Lamsoren zeekraal en andere zilte groenten rijk aan voedingswaarde. Zilte groenten staan bekend om hun uitstekende voedingswaarden, ze zijn afkomstig uit een overgangsgebied van zout water naar land. De zilte groenten zoals lamsoren en zeekraal groeien op de zogenaamde schorren. De plantjes nemen actief zout op en krijgen daardoor een zilte smaak. Bovendien nemen de zilte groenten veel vitaminen op uit het zeewater in de omgeving. Zeekraal en lamsoor sluiten onder andere goed aan bij allerlei gerechten met vis-, schelp- en schaaldieren, net als bij lamsvlees.

Zeekraal schoonmaken en bereiden

 Zeekraal laat zich gemakkelijk schoonmaken, het is voldoende om het snel te wassen in koud stromend water. Bij de bereiding is het niet nodig om gebruik te maken van zout, dit zit er al voldoende in. Voorkom in ieder geval zeekraal in een vak met kraanwater, op die manier verliest het z’n typische smaak.Zeekraal laat zich bereiden door dit enkele minuten in ruim kokend water te blancheren. U kunt de zeekraal opdienen met een klontje boter en nootmuskaat naar smaak, het is daarnaast mogelijk om de zeekraal te roerbakken met een uitje of dit als groente in een salade te verwerken.Lamsoor als zilte groente| Lamsoren zeekraal en andere zilte groenten rijk aan voedingswaarde.

Lamsoren zeekraal en andere zilte groenten rijk aan voedingswaarde

Een andere bekende zilte groente is lamsoor, die we ook wel kennen als de zee-aster. Deze groeit van nature op de hoger gelegen schorren in Zeeland. Het plantje neemt net als zeekraal veel zout op, waardoor er een zilte smaak ontstaat die veel mensen waarderen. Lamsoor zit net als veel andere zilte groenten vol met vitaminen en vormt daarom een rijke bron van voedingsstoffen. Zeekraal en lamsoor laten zich ongeveer 7 dagen in de koelkast bewaren, wanneer u er gebruik van maakt kunt u 100 – 150 gram per persoon aanhouden als geschikte hoeveelheid.

Het is van belang om lamsoor snel af te spoelen in koud water en ze vervolgens direct droog neer te leggen. Kraanwater is zoet, terwijl lamsoren het zoute water gewend zijn. Ze kunnen daarom niet goed tegen de zoete samenstelling, het is van belang om het overtollige waswater met een vergiet uit de lamsoren te schudden.

Voor de bereiding van lamsoor is het niet nodig om gebruik te maken van zout, het is voldoende om wat boter in de pan te smelten en de lamsoren daarin te plaatsen. Door de groente met een deksel schuin op de pan gedurende 5 minuten te smoren worden deze heerlijk gaar.  Voorkom een tekort aan vocht en schep de groente ondertussen een keer om.

Lees ook

Zelf Streetfood maken is makkelijker dan je denk

Je kunt veel meer dan alleen rijst koken in je rijstkoker

De kunst van het marineren

Kelantan een culinair paradijs in Maleisië

Laat een reactie achter