Het volgen van een koolhydraatarm dieet is populair onder mensen die een druk dagelijks leven hebben. Als jij geen tijd hebt voor een uitgebreid ontbijt of een stevige lunch dan zorgt een koolhydraatarm dieet er namelijk voor dat je minder hongergevoelens hebt. Hoe dat precies zit en waarom een koolhydraat wel of juist niet slim is ontdek je in dit artikel.

koolhydraat arm dieet

Wat is een koolhydraatarm dieet precies?

Een koolhydraatarm dieet betekend dat je weinig koolhydraten eet, maar koolhydraten niet helemaal af hoeft te zweren. Door minder koolhydraten te eten haal je meer energie uit eiwitten en vet in plaats van koolhydraten. Je vind koolhydraten in de vorm van suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappelen, groenten en fruit maar ook in koek, snoep en frisdrank. Als je je aan een koolhydraat arm dieet houd dan neem je 50 tot 130 gram koolhydraten per dag in.

Gemiddeld eten wij zo’n 200 tot 250 koolhydraten per dag. Dit betekend dus dat een koolhydraatarm dieet om minimaal een halvering van de koolhydraat inname vraagt. Een koolhydraatarm dieet heeft voordelen maar ook nadelen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kun je aan de hand van deze voor- en nadelen bepalen of een koolhydraatarm dieet interessant is voor jou.

De voordelen van eten zonder koolhydraten

We lieten het in de intro van dit artikel al doorschemeren. Een koolhydraatarm dieet zorgt ervoor dat je minder behoefte hebt om te snacken. Dit komt door de werking van koolhydraten op het lichaam. Koolhydraten zorgen er namelijk voor dat je bloedspiegel stijgt en daalt. Door deze stijging en daling van de bloedspiegel heb je behoefte om te snacken. Koolhydraatarm eten zorgt ervoor dat de bloedspiegel stabiel blijft waardoor je juist minder behoefte hebt aan snacks. Hier komt bij dat je ingrediënten kiest die geleidelijk energie afgeven. Dit zorgt ervoor dat je langer zonder eten kunt waardoor het gevoel om tussendoor te snaaien wegvalt.

Als je je gaat verdiepen in ingrediënten met weinig koolhydraten dan merk je dat er veel groenten voorbijkomen. Omdat je meer groenten eet word je immuunsysteem versterkt en werk je aan een goede spijsvertering. De stabiele bloedsuikerspiegel die een koolhydraat arm dieet met zich mee brengt zorgt er ook voor dat je meer energie hebt. Dit zorgt er weer voor dat je energie overhoud om te bewegen waardoor je gewicht kunt verliezen. Toch is een koolhydraat arm dieet niet geschikt om snel mee af te vallen.

De nadelen van een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraat arm dieet is niet geschikt om snel mee af te vallen, omdat het dieet er niet op ingericht is om je te helpen bij het ontwikkelen van een gezonder eetpatroon. Als je koolhydraten afzweert dan blijven er beperkte ingrediënten over en dit zorgt voor weinig afwisseling. Als resultaat zijn er weinig mensen die een koolhydraatarm dieet lang kunnen volhouden, en als je stopt dan kom je weer aan. Wil je stoppen met een koolhydraatarm dieet zonder veel aan te komen? Zorg dan voor een geleidelijke overgang naar meer koolhydraten per dag en kijk goed naar hoe je lichaam hierop reageert.

Wil jij van een professionele kok leren hoe je koolhydraatarm kunt koken en toch lekker kunt eten? Boek snel één van onze kookworkshops en vraag naar de mogelijkheden.

Laat een reactie achter