Je bent net afgestudeerd en gaat voor het eerst op kamers wonen. Hier hoort het zelf bereiden van maaltijden ook bij, maar hoe lang moet je een ei, groenten of aardappelen eigenlijk koken? Doe je dat gewoon op gevoel, of zijn er richtlijnen waar je rekening mee kunt houden? Geen zorgen, want in dit artikel geven wij kooktijden voor beginners op een rij en lees je over tips die je als beginner helpen bij de bereiding van verschillende ingrediënten. 

 

kooktijden voor beginners (1)

Kooktips voor beginners: dit zijn de kooktijden die je écht moet onthouden 

Als je net begint met koken dan zijn er enkele kooktijden die je écht moet onthouden. Denk bijvoorbeeld aan de kooktijd voor een ei of de kooktijd voor aardappelen. Dit zijn ingrediënten die in veel gerechten terugkomen en daarom is het belangrijk dat deze ingrediënten op de juiste manier worden bereid. Niets is namelijk vervelender dan bijten op een half rauwe aardappel of een te zacht gekookt ei (als dat niet de bedoeling is). De kooktijd van eieren is echter ingewikkelder dan de kooktijd voor aardappelen. Door aardappelen in gelijke partjes te verdelen kun je ze gaar koken in ongeveer 15 minuten. Controleer de aardappelen na 15 minuten met een vork. Als je er goed doorheen kunt prikken met een vork dan zijn de aardappelen gaar. Is dit nog niet het geval, dan laat je de aardappelen nog 5 minuten doorkoken. 

Kooktijden ei

De kooktijden van eieren zijn ingewikkelder. Hoe lang de eieren moeten koken is namelijk afhankelijk van de grootte van de eieren én hoe je ze wilt koken. Houd gemiddeld de volgende kooktijden aan en zorg ervoor dat de eieren op middelhoog vuur gekookt worden. Zo voorkom je dat de eieren openbreken tijdens het koken. 

  • 3 tot 4 minuten voor een zachtgekookt ei
  • 5 tot 6 minuten voor een halfzacht gekookt ei 
  • 8 tot 10 minuten voor een hardgekookt ei 

 

Over de kooktijd van groenten

De kooktijden van groenten verschillen nogal van elkaar. Als je bijvoorbeeld broccoli en bloemkool kookt dan houd je gemiddeld 10 minuten aan als kooktijd. Kook je echter boontjes dan is 8 minuten vaak al voldoende. Raadpleeg als beginner altijd even de verpakking van de groenten die je kookt. Zo weet je zeker dat je de groenten niet te lang doorkookt, waardoor ze hun gezonde eigenschappen niet verliezen! 

Kooktips voor beginners: boek een beginners workshop! 

Het koken van ingrediënten is één ding, maar dan hebben we het nog niet gehad over de voorbereiding. Tijdens het voorbereiden van gerechten ga je aan de slag met messen, pannen en ander kookgerei. Het is daarom erg belangrijk dat je snijtechnieken onder controle hebt, zodat je jezelf niet (letterlijk) in de vingers snijd. De beste manier om te leren koken is door een laagdrempelige, maar interessante kookworkshop te boeken. Zo leer je niet alleen hoe je ingrediënten op de juiste manier bereid, maar wordt je ook geïntroduceerd aan nieuwe gerechten met verrassende smaken. In onze keuken is er ruimte voor maar liefst 100 mensen. Je kunt dus gerust met een grote groep langskomen! Benieuwd naar welke workshop het beste bij jou past? Maak gebruik van de keuzehulp en boek nu een kookworkshop bij KEUKENvuur! 

Laat een reactie achter