Projectweek over eten op het Oranje Nassau College in Zoetermeer

Van vegetarisch eten moet ik echt kotsen

Zo begon een van de leukste opdrachten die wij dit jaar mochten doen in het kader van de projectweek eten op het Oranje Nassau College in Zoetermeer. Op deze bijzondere school waren wij een weekje te gast om de dames en heren even uit hun comfort zone te halen.

Projectweek over eten op het Oranje Nassau College in Zoetermeer

Het Oranje Nassau College helpt kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met inspirerend leerwegondersteunend onderwijs halen ze het beste uit de kinderen om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst.

Projectweek over eten

In de projectweek eten kregen de kinderen les over eten . Dat ging alle kanten op. Van blind proeven tot samen praten over de keukens en gerechten die kinderen vanuit huis kennen. Een van de onderdelen die wij mochten verzorgen was de kookles.

In groepjes van 8 hebben wij van maandag tot vrijdag in een les blok van 45 minuten, 3 verschillende Streetfood achtige gerechten gemaakt met de kinderen.  En alleen maar met verse ingrediënten! Er zaten een hoop talenten tussen die misschien wel de chefs van de toekomst worden!

 

De kookles zat zo in elkaar dat de kinderen 3 verschillende smaken zouden ontdekken

Het eerste gerechtje was Bunny Chow, een gerecht uit Zuid Afrika. Een mix van zoete aardappel, bonen, vegetarisch gehakt en specerijen. Net als de gewone kookworkshops die wij organiseren ging het op smaak maken van dit gerecht de ene keer beter dan de andere keer. Zo is een van de smaakmakers chilipoeder!

Dan snap je dat er wel eens wat geblust moest worden om de chilismaak weg te krijgen

Het tweede gerechtje was een Tom Ka Kai.  En dat was best spannend omdat er kokosmelk inzat. Een Tom Ka Kai is een Thaise soep van kip, koriander, kokosmelk en champignons. Van dat laatste ingrediënt waren de meeste kinderen trouwens ook niet erg gecharmeerd. Uiteindelijk kregen wij alle kinderen zo ver dat iedereen de soep geproefd heeft!

Het derde gerecht was weer een stuk sterker qua smaak en ook vegetarisch. Een roerbak van mini paksoi met kousenband, gember, knoflook, limoen, vissaus en oestersaus. Deze smaakcombinatie hadden de meeste kinderen nog niet mogen ervaren. De één vond het verschrikkelijk en de ander was er erg van onder de indruk. Ook dit gerecht heeft iedereen geproefd en wat er overbleef van de gerechten ging door de hele school naar de verschillende leraren.

Wij hebben er een hele leuke week aan overgehouden met bijzondere gesprekken tijdens het koken met de kinderen. Zo was er bijvoorbeeld een heer die ons tijdens de kooklessen zijn geheime recept van zijn kipspecialiteit wilde verkopen. Wel tegen een behoorlijke vergoeding natuurlijk! Aan het einde van de rit werd duidelijk dat vegetarisch eten best lekker kan zijn!

Buiten kooklessen op school die wij kunnen verzorgen door het hele land, geven wij ook kookworkshops en kooklessen bij ons op de locatie in Utrecht.

Meer informatie over het starten van een leuk project op school met KEUKENvuur?

Neem contact met ons op om meer te leren over de verschillende kookworkshops die wij aanbieden, of bekijk hier een overzicht van alle kookworkshops die wij aanbieden!