Koken zonder zout klinkt niet lekker, maar het zal je verbazen hoeveel lekkere recepten er bestaan waar helemaal geen zout in zit. De opvatting dat zoutloze gerechten smaakloos en saai zijn klopt ook niet. Door verse kruiden en andere smaakmakers toe te voegen kun je gerechten een heerlijke smaak geven zonder zout te gebruiken. In dit artikel vertellen wij je graag hoe je lekker kunt koken zonder zout.

koken zonder zout

 

Koken zonder zout met kruiden

Verse kruiden zijn een lekkere vervanger voor zout in diverse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan kruiden als basilicum, koriander, tijm en peterselie. Als je veel kruiden gebruikt dan merk je minder dat er helemaal geen zout in het eten zit. Zo kun je Franse mosselen bijvoorbeeld met groene kruiden maken en tomatensaus voorzien van genoeg verse basilicum.

Je kunt ook rode wijn toevoegen om gerechten een bijzondere smaak te geven. Het enige wat je hoeft te doen is de rode wijn toevoegen tijdens het koken. Rode wijn gaat goed met gebraden kip of bijvoorbeeld een Franse lamsstoofpot. Tot slot kun je zelf kruidenmixen maken of gebruik maken van knoflookpoeder in plaats van zout.

Lekker koken zonder zout

Je weet nu dat je zout kunt inwisselen voor verse kruiden, wijn en knoflookpoeder maar er zijn meer manieren om zout uit het avondeten te halen. Als je bijvoorbeeld een schijfje citroen bij serveert dan geeft dit een frisse smaak. De frisse smaak pept zoutloze gerechten vaak erg op waardoor je wederom niet merkt dat er zonder zout gekookt is. Schijfjes citroen gaan goed samen met visgerechten, salades en soep.

Bosui en verse groenten doen ook wonderen voor zoutloze gerechten. Als je verse uit combineert met knoflook, gember en bosui dan flans je al snel een smaakvol gerecht in elkaar. Een andere grote smaakmaker is azijn. Denk hierbij aan balsamicoazijn of wijnazijn. Als je op zoek bent naar een manier om asperges te koken zonder zout, dan kun je balsamicoazijn toevoegen tijdens het roerbakken. Tot slot helpt het om maaltijden te grillen om smaak toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde groenten of gegrild vlees.

Leer om te koken zonder zout met een kookworkshop

Koken zonder zout is niet ingewikkeld, maar veel mensen denken dat zoutloze gerechten smaakloos en saai zijn. Breng verandering in deze gedachte door een kookworkshop koken zonder zout te volgen. Tijdens de kookworkshop leer je nieuwe ingrediënten kennen die zout in een maaltijd vervangen. Hiernaast kun je de workshop gebruiken om een betere band op te bouwen met vrienden en familie waarna je samen geniet van zelfgemaakte zoutloze gerechten.

Koken zonder zout is in sommige gevallen essentieel omdat teveel zout voor gezondheidsproblemen zorgt. Wist je bijvoorbeeld dat ruim 85% van de Nederlandse bevolking teveel zout consumeert? Door teveel zout te eten riskeer je een te hoge bloeddruk wat uiteindelijk kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Boek daarom nu een kookworkshop koken zonder zout en leer hoe jij voortaan heerlijke en smaakvolle gerechten maakt zonder je zorgen te maken over hoeveel zout je binnenkrijgt.

 

 

Laat een reactie achter