De feestdagen zijn het perfecte moment om uit te pakken met een luxe diner. Wildgerechten geven je feestdagen menu een verfijnde en unieke twist. Denk aan de rijke smaken van hert, eend of fazant. Koken met wild is niet alleen feestelijk, maar ook bijzonder smakelijk.

koken met wild voor de feestdagen

Hertenbiefstuk met portsaus
Bak de hertenbiefstuk kort aan in boter en laat deze rusten. Maak intussen een portsaus met rode wijn, port, sjalotjes en een scheutje balsamico. Serveer het vlees met een beetje saus en een bijgerecht zoals aardappelpuree of spruitjes.

Eendenborst met vijgensaus
Snijd het vel van de eendenborst kruislings in en bak op middelhoog vuur zodat het vet smelt. Haal de borst uit de pan en maak een saus van vijgenjam, rode wijn en een beetje bouillon. Laat het geheel indikken en serveer met knapperige groenten.

Wildstoofpotje
Snijd verschillende soorten wildvlees in blokjes en bak ze kort aan. Voeg wortel, ui en knoflook toe, gevolgd door rode wijn, bouillon, tijm en laurier. Laat het stoofpotje enkele uren sudderen totdat het vlees boterzacht is. Heerlijk met een stuk knapperig brood.

Tips voor het bereiden van wild

  • Kwaliteit is belangrijk: Koop wild bij een gespecialiseerde poelier of slager. Vers wildvlees maakt echt het verschil.
  • Marineren is de sleutel: Gebruik kruiden zoals rozemarijn, tijm en een scheutje rode wijn voor extra smaak.
  • Gaarheid: Wildvlees kan snel droog worden. Houd het vlees sappig door de temperatuur goed in de gaten te houden.

Inspiratie voor je feestdagen menu

Met wildgerechten geef je je feestdagen diner een luxe uitstraling. Serveer bijvoorbeeld een voorgerecht van wildpaté, gevolgd door een rijk hoofdgerecht zoals hertenbiefstuk. Maak het af met een feestelijk dessert, zoals chocolademousse met rood fruit.

Kerst cadeautip: boek een kerst kookworkshop en geniet samen met vrienden, familieleden of collega’s van een heerlijk, zelf bereidt menu! 

Koken met wild is dé manier om je feestdagen menu naar een hoger niveau te tillen. De volle, rijke smaken en veelzijdigheid van wild zorgen voor een diner waar iedereen nog lang over napraat. Dus trek je schort aan en laat je culinaire creativiteit de vrije loop!