Koken met insecten duurzaam maar ook erg lekker

Insecten zijn nog niet echt populair in Nederland, of daarbuiten. Veel mensen vinden het idee van insecten eten vies, of weten niet waar ze moeten beginnen. De verwachting is dat insecten in 2019 een stuk populairder worden. Duurzaamheid, kooktrends en gezondheid spelen daarbij een grote rol.

Duurzaam eten met insecten

Insecten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens duurzaam. Vergeleken met koeien, varkens, kippen en andere dieren kost het veel minder energie om een portie insecten op je bord te krijgen. Insecten kosten (in verhouding) minder voer, minder mest en minder ruimte. Worden insecten dé oplossing voor de toenemende vraag naar voedsel? De tijd zal het leren…

Insecten in normale voeding

Je weet het misschien niet, maar ook in veel normale voeding zitten al insecten verwerkt. Om te beginnen komen insecten soms per ongeluk in voeding voor. Dit komt omdat in veel natuurlijke producten kleine insecten leven. Deze worden natuurlijk schoon worden gemaakt, maar een bepaalde hoeveelheid insecten blijft toegestaan, omdat het vaak onmogelijk is om ze allemaal te verwijderen. Deze zijn overigens bijna altijd minuscuul, dus je ziet ze niet zitten. Echter, het kan dus wel zo zijn dat er nog wat bladluis op je spruiten zit.

Naast dat ze soms per ongeluk in je eten zitten, worden insecten soms ook bewust toegevoegd aan voeding. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk de roze koek, of andere producten met een roze kleur. Deze worden roze gemaakt met behulp van schildluizen. Ook wordt een afscheidingsproduct van deze insecten gebruikt als glansmiddel of wax in fruit en andere producten. Deze ingrediënten staan vaak als E-nummer vermeld op de verpakking. De kleurstof in de roze koek is bijvoorbeeld E-120.

Insecten en gezondheid

Insecten zijn te vergelijken met vlees als het gaat om voedingswaarde. Ze bevatten veel eiwit, maar ook vitamines en mineralen. Het eiwitgehalte is over het algemeen iets lager dan dat van kip, rund of varken, maar verder zijn insecten een volwaardige vleesvervanger. Bovendien bevatten de insecten geen antibiotica of groeihormonen, iets dat bij normaal vlees soms een probleem is.

Insecten kopen in de winkel

Met de toenemende wereldbevolking en rijkdom in de wereld is er steeds meer vraag naar voeding. Insecten kunnen een rol spelen bij het vullen van deze vraag. Het is dan ook niet de vraag of insecten populair worden, maar wanneer ze populair worden.

Vandaag kan je bij de AH al terecht voor “ontbijtgranen” op basis van insecten, of voor een potje Buffalowormen. Voor de rest laten de supermarkten het over het algemeen nog een beetje afweten. Wel zijn er veel grote webshops waar je goedkoop insecten kunt bestellen om mee te koken. Kortom, genoeg manieren om aan insecten te komen!

Kookworkshop koken met insecten

Als je zelf een keer wil experimenteren met insecten in de keuken, waar moet je dan beginnen? Als je wilt leren koken met insecten, neem dan eens een kijkje bij onze insecten kookworkshop. Perfect voor een uitje met collega’s of met vrienden en gegarandeerd inspirerend!

Je zal erachter komen dat het niet moeilijk is om met insecten te koken. Ook ontdek je dat een gerecht met insecten erg lekker kan zijn. Tot slot verleg je je grenzen als kok en zet je iets op tafel dat niet alleen lekker en duurzaam is, maar ook erg gezond.

Leren koken met insecten? Check nu onze insecten kookworkshop, inclusief alcoholische consumpties!

Alles over Entomofagie

Lees ook

Kookworkshop voor vrijgezellen in Utrecht
Welke rijst gebruik je voor het maken van sushi
Is soylent het eten van de toekomst?
Welke eetbare bloemen kun je gebruiken

Laat een reactie achter