koken met duurzame ingrediënten is een stuk makkelijker geworden! Het heeft even geduurd maar meelwormen zijn de eerste insecten die vanaf 14 januari 2021 goedgekeurd zijn in alle EU landen als voedsel. In Nederland lopen wij al weer een tijdje voorop als het gaat om insecten als voeding. Hier zijn al jaren verschillende soorten meelwormen, sprinkhanen en krekels verkrijgbaar die je kunt verwerken in voeding. Tijdens de insectenkookworkshop kun je bij ons uitgebreid met de insecten aan de slag. Zo krijg je een idee hoe je ze kunt gebruiken in je dagelijkse diner. Er lopen nog veel aanvragen voor de goedkeuring van andere producten die straks het voedsel van de toekomst gaan worden. Misschien eten wij over 20 jaar wel een  tosti met een spread van de zwarte soldaatvlieg, wie zal het zeggen. Zijn insecten de toekomst?

Wat is duurzaam eten?

Wie duurzaam wilt eten start met het kopen van voedsel uit dat seizoen. Zo zijn wij nu bijvoorbeeld gewent om het hele jaar door aardbeien te kopen. Niet echt duurzaam en zijn ze ook hete hele jaar lekker?
Zeker als je de aardbeien in het seizoen koopt smaken ze zoals ze horen te smaken. Koop je ze in de wintermaanden dan zijn ze meestal niet rijp en te hard. Op internet kun je verschillende seizoen kalenders vinden.  Zo heb je gelijk een idee welk product je op dat moment het beste kunt kopen.

Insecten eten

Het eten van insecten is voor ons nog niet iets waar wij aan moeten denken. Maar in het buitenland is dat een heel ander verhaal. Zo is een specialiteit uit Cambodja gefrituurde vogelspin en zijn ze in heel veel landen gek op paalwormen. Het meest bijzondere wat wij hebben gegeten was in Australië. In het  Nationaal park Kakadu hebben wij een week met een bushranger rondgetrokken. Die wist nog wel een lokale specialiteit te vinden en dat bleek een citroenmier te zijn. Een klein beestje compleet gevuld met een mix van hele zoete citroenlimonade. Erg lekker, dus mocht je in de buurt zijn even proberen!

Koken met zeewier

Zo langzamerhand is het eten van zeewier geaccepteerd voor de meeste mensen. Denk dan bijvoorbeeld aan de zwarte buitenkant van sushi. Dit noriblad is een eetbaar zeewier dat gedroogd is. Zo kun je het gebruiken voor de bereiding van sushi. Sushi maken is niet moeilijk en erg leuk om te doen. Wij leren je graag hoe je sushi kunt maken tijdens een sushi & sashimi kookworkshop.

Maar zeewier is natuurlijk veel meer dan alleen nori die je voor sushi gebruikt. Er zijn meer dan 100 soorten zeewier die je als voeding kunt gebruiken. Zo wordt tijdens het koken van de sushi rijst kombu toegevoegd. Dat is ook een basis ingrediënt voor dashi. En wat dacht je van wakame salade,   ook een zeewiersoort. Dat is een groene salade met sesamzaadjes die je vaak bij sushi krijgt.

Zeewier is veelzijdig, je kunt er allerlei lekkere gerechten mee maken of je kunt zeewier  gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen. Zo zou je het noriblad dat je normaal voor sushi gebruikt kunnen fijnstampen in een vijzel. Dit zeewierpoeder kun je als smaakmaker gebruik in je gerecht in plaats van zout. Of probeer anders eens sabayon van waterkers en algen. Een mooie basis saus voor veel gerechten met vis en lekker als dip voor schaal en schelpdieren. Zeekraal poeder is een nieuw product dat wij pas tegen kwamen als vervanger voor zout. Zo zijn er nog wel meer opties om met minder zout te koken. Lees anders ook ons blog over lekker koken met minder zout!

Zeewier informatie

Een hele goede en informatieve website is de “zeewierwijzer”. Hier kun je van alles vinden over het onderwerp zeewier. Van de voedingswaarde van zeewier tot de eventuele bijwerkingen die het eten van zeewier zouden kunnen opleveren.

Duurzame recepten

Op de site www.keukenvuur.nl kun je lekkere duurzame recepten vinden. Gebruik dan wel zoveel mogelijk ingrediënten uit het seizoen en koop lokaal. Of toch eens experimenteren met insecten? Bekijk dan het recept van wasmotlarven witte chocolade ananaskaramel en appel

Lees ook

Laat een reactie achter