Bier is niet alleen lekker om te drinken. Je kunt ook heel goed koken met bier. Door te koken met bier kun je mensen verassen met een speciale smaak en veel chefs vinden het daarom leuk om met bier te experimenteren. Gelukkig hoef jij niet te experimenten met bier, waardoor je alleen lekkere gerechten maakt. In dit artikel leren wij je meer over koken met bier als een echte professional, zodat jij je vrienden en familie tijdens het volgende gezamenlijke diner kunt verassen met unieke gerechten.

koken met bier

Koken met bier doe je ook met mate

Koken met bier is het lekkerste wanneer je een evenwichtige dosering van het bier in de gerechten verwerkt. Dit doe je door het bier tijdens het koken stapsgewijs toe te voegen. In plaats van bier als basis te gebruiken, vragen de meeste recepten om een subtiele biersmaak. Als je bijvoorbeeld een stoofgerecht maakt met vlees of gevogelte, dan voeg je het bier 10 tot 15 minuten voor het gerecht klaar is pas toe. Door het bier te vermengen met stoofvocht krijgt het gerecht een unieke smaak. Laat de bier niet te lang doorkoken. Anders loop je het risico dat het bittertje in het bier toch gaat overheersen.

Door te veel bier toe te voegen kan het gerecht naar hop gaan smaken. Daarom is het belangrijk om ook te koken met bier met mate. Wordt het gerecht toch te bitter dan kun je ingrediënten met een hoog suikergehalte toevoegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rozijnen, dadels, pruimen of vijgen. Je kunt ook zoete groenten toevoegen zoals prei, wortelen, bleekselderij, uien of paprika. Door groenten toe te voegen verhoog je ook de smaak in het gerecht! Tot slot kunnen kookroom, crème fraîche en bindmiddelen helpen om bitterheid in gerechten met bier te verlagen.

Zo kook je mosselen met bier

Mosselen koken met bier doe je het beste met een Weizen, Trippel of Witbiertje. Ben je op zoek naar een manier om mensen te verassen met unieke mosselen? Gebruik dan een Gerstebier zoals de Hertog Jan Grand Prestige. Als je het gerecht een wauw-factor wilt geven dan kun je blauwe kaas toevoegen. Je kunt mosselen koken met bier door de volgende stappen te volgen. In dit stappenplan gebruiken wij 2 kilo mosselen.

  1. Spoel de mosselen in koud water. Gebruik hier een ruime hoeveelheid water voor zodat de mosselen goed afgespoeld zijn.
  2. Laat de mosselen voor ongeveer 5 minuten in het koude water liggen.
  3. Laat de mosselen na het spoelen uitlekken.
  4. Doe de mosselen in een pan met 330 ml bier naar keuze.
  5. Kook de mosselen in 5 – 8 minuten gaar met de deksel op de pan.
  6. Schud de pan regelmatig om ervoor te zorgen dat de mosselen tegelijk gaar worden.
  7. Breng de mosselen op smaak met wat peper en zout.
  8. Verwijder de dichte schelpen en serveer de mosselen in de pan.

 

Wil jij leren hoe je kunt koken met bier als een echte professional? Bij Keukenvuur.nl kun je een kookworkshop koken met bier boeken. Tijdens de workshop leer je alles over de verschillende nuances in de smaak van bier en hoe je deze smaken goed kunt combineren met andere ingrediënten. Neem nu contact met ons op om een workshop te boeken!

Laat een reactie achter