Koken en wonen gaan hand in hand. Maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten tijdens het koken. Door deze tips mee te nemen tijdens het koken zorg je nog beter voor jezelf en je gezin. Wij vertellen je meer over hoe je gezonde gerechten maakt vanuit het comfort van je eigen woning en geven antwoord op de vraag of je altijd een afzuigkap moet gebruiken tijdens het koken.

koken en wonen

Koken en wonen: gezellig en gezond!

Koken en wonen gaat steeds vaker hand in hand. De meeste interieurs hebben de woonkamer en keuken tegenwoordig in één ruimte. Dit zorgt ervoor dat het huis een gezellig karakter krijgt, maar kan ook voor problemen zorgen. Zo is de keuken vaak een plek in het huis waar veel gebeurt. Je werkt met verschillende ingrediënten, kruiden, potten, pannen en keukengerei.

Onze eerste tip is daarom om voor voldoende opbergruimte te zorgen. Dit hoeft echter niet altijd afgesloten te zijn. Door veelgebruikte ingrediënten in mooie potten te bewaren kun je een open shelf concept creëren. Hierbij zet je mooie potten met suiker, zout, pasta, uien etc. op een plek die zichtbaar is. Je kunt de boel opleuken door ook je mooiste servies op een open plank te zetten waardoor je meer ruimte in kastjes overhoud voor de spullen die je niet zo vaak gebruikt.

Koken en ventileren: moet ik de afzuigkap altijd aan hebben?

Als je net zoals de meesten een open keuken hebt dan is het belangrijk om voldoende te ventileren tijdens het koken. Door te koken komt er namelijk fijnstof vrij. Fijnstof is niet zichtbaar maar komt vrij op het moment dat je gaat koken. Inmiddels is er bekend dat het braden van vlees en het wokken van groenten het meeste fijnstof genereert. Fijnstof verlaagt de luchtkwaliteit aanzienlijk. Daarom is het belangrijk om altijd een afzuigkap aan te hebben tijdens het koken. 

Fijnstof ontstaat door het verbrandingsproces. Uit onderzoeken van TNO blijkt dat het aantal fijnstofdeeltjes in de lucht vele malen hoger is na het koken dan de gemiddelde niveaus in de buitenlucht. Dit kan er gebeuren als je deze fijnstofdeeltjes niet uit de lucht haalt door bijvoorbeeld de afzuigkap en ventilatie te gebruiken.

Dit gebeurt er als je gaat koken zonder afzuigkap

Door de koken zonder afzuigkap blijven fijnstofdeeltjes in de lucht hangen. Door een goede afzuigkap te gebruiken zuig je de meeste deeltjes op tijdens het koken. Als je dit niet doet dan kun je last krijgen van gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan long- en hartschade. Als je regelmatig last hebt van geïrriteerde ogen, neus en keel dan is de kans ook groot dat het fijnstofgehalte in huis te hoog is.

Zet in dit geval naast de afzuigkap, ook de ramen en deuren tegen elkaar open om de ruimte natuurlijk te ventileren. In de wintermaanden is dit niet altijd prettig. In dit geval is het fijn om gebruik te maken van mechanische ventilatie op de hoogste stand. Zo houd je de warmte binnen en de luchtkwaliteit optimaal.

Aan tafel met de recepten van Keukenvuur

Nu je weet hoe je veilig kunt koken met behulp van een goede afzuigkap, kun je voorbereid aan de slag met het bereiden van heerlijke gerechten. Bekijk hier onze recepten en verras je vrienden en/of familieleden met een heerlijk, zelfbereid diner! Ben jij absoluut geen keukenprins of prinses? Geen zorgen! Met een beetje geluk mogen wij binnenkort weer kookworkshops geven. Houd onze website in de gaten of bekijk hier een overzicht van al onze kookworkshops!

Laat een reactie achter