Alle misverstanden over olijfolie lees deze weetjes over olijfolie

Olijfolie is gezond, zover is bekend. Maar er zijn ook nog genoeg misverstanden over olijfolie.  Lees deze weetjes over olijfolie

Olijfolie geeft sneller een verzadigd gevoel. 
Aangenomen wordt dat maaltijden bereid met olijfolie mensen zou helpen om minder te eten. Maaltijden met bereiding van vet geven na de maaltijd een bevredigend gevoel waardoor je minder eet tussen de maaltijden door. Alle vetten doen dit. Maar olijfolie is wel de beste keus in vet omdat het om de meest gezonde vetten gaat.

Alle misverstanden over olijfolie lees deze weetjes over olijfolie

Alle plantaardige oliën bevatten fytonutriënten

Extra vergine olijfolie is het sap van de olijfvrucht.Net als de meeste onbewerkte plantaardige producten, het bevat de olijf een scala aan gezondheidsbevorderende Fytonutriënten. Het woord staat voor plantaardig (fyto) en nutriënt (voedingsstof). Mineralen, vitaminen, looizuren, harsen zijn een aantal stoffen die binnen de groep vallen. De fytonutriënten in olijfolie hebben aangetoond dat ze de risico’s op hartkwalen en kanker verlagen, ontstekingsremmend werken, en goed zijn voor het glucose en insuline niveau in het bloed. Dit maakt extra vierge olijfolie toch tot een betere soort plantaardige oliën dan bijvoorbeeld soja-, mais-, of koolzaadolie die tijdens het raffinageproces hun fytonutriënten grotendeels verloren hebben. Ook de term ‘olijfolie’ is misleidend. Hierbij gaat het vaak om geraffineerde blends en geen extra vergine. Als je wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen kies dan alleen extra vergine en het liefs biologische. Het is namelijk ook aangetoond dat het toenemend gebruik van bestrijdingsmiddelen fytonutriënten geen goed doen.

De sterke smaak van olijfolie is zo verheersend

Extra Vergine olijfolie kan zeker een uitgesproken smaak hebben. Daarom is het puur al zo lekker. Maar het gebruik van olijfolie bij de bereiding van groenten verbetert juist de smaak van deze groenten, met name de van nature wat bittere soorten of groenten die veel zwavel bevatten zoals koolsoorten, broccoli en spruitjes. Bovendien is aangetoond dat de zo belangrijke fytonutriënten die in veel plantaardige producten voorkomen, in water oplosbaar zijn. Door ze te smoren of roerbakken in olijfolie verlies je deze belangrijke stoffen niet, maar verdubbel ze.

Goede olijfolie kun je beter niet verhitten

Dit is een groot misverstand. Goed extra vergine olijfolie heeft een rookpunt van 216 graden. Het rookpunt is het punt waarop verhitte olie begint te walmen en zijn positieve eigenschappen verliest. Olijfolie is in vergelijking met andere plantaardige olie een olie die zich heel betrouwbaar laat verhitten. Er zijn onderzoeken geweest waarbij olijfolie voor zeer lange tijd (90 minuten tot meer dan 20 uur) werd verhit tot 180 graden. Het bleek dat de grote voordelen van de fytonutriënten in extra vergine zelfs onder deze extreme omstandigheden overeind bleven.

De eerste olie uit de olijf is altijd extra vergine

Nee, de zuiverheid van de olijfolie wordt gemeten aan de hand van het percentage vrije zuren. Deze zuren komen vrij tijdens het productieproces. Als de olie niet meer dan 2% vrij zuur bevat, mag de olie ‘vergine’ olijfolie heten. Indien dit gehalte 0,8% of lager is, dan mag de olijfolie ‘extra vergine’ genoemd worden. Koude persing betekent dat de temperatuur tijdens het fabricageproces niet boven de 28 graden is gekomen. ‘Persing’ is überhaupt een wat achterhaalde term. De meeste olijfolie wordt tijdens een centrifuge-achtig systeem uit de olijven geslingerd. De pulpkoek die achterblijft wordt daarna nog wel vaak uitgeperst. De producenten bieden ze aan bij fabrieken die er blends maken. De meeste olijfolie die in de supermarkt worden aangeboden bestaan uit deze blends. Voor goede olie moet je dus naar de specialist!

Alle misverstanden over olijfolie lees deze weetjes over olijfolie

 

Laat een reactie achter