Wecken in 5 handige stappen. Wecken en conserveren gaan hand in hand, aangezien het wecken zorgt voor een vacuüm, waarmee je ervoor kunt zorgen dat je de levensmiddelen een lange tijd kunt bewaren, tot maximaal enkele jaren. Wij zetten 5 handige stappen voor je op een rij, waarmee je de mogelijkheid hebt om zelf producten in een weckfles te bewaren.

Schoonmaken met soda

Het is voor het wecken en conserveren allereerst van belang om de weckflessen goed schoon te maken. Het gaat om glazen potten, die u kunt ontsmetten of schoonmaken door gebruik te maken van soda. Je zorgt er daarmee voor dat er geen vuil achterblijft, aangezien dat er anders voor kan zorgen dat zich toch bijvoorbeeld bacteriën gaan vormen.

Vullen met levensmiddelen

Vervolgens kun je wecken en conserveren door de flessen te vullen met levensmiddelen. Je kunt hier bijvoorbeeld vruchten of vlees in bewaren, maar je kunt de weckflessen ook gebruiken om gekookte groente in te bewaren. Wat dat betreft kun je er verschillende kanten mee uit, om de levensmiddelen zo lang mogelijk goed te kunnen houden.

Afsluiten van de flessen

Het is ten derde van belang om de glazen potten of flessen af te sluiten met een glazen deksel. Zorg dat je tussen de fles en het deksel een rubberen ring plaatst, de weckring waar het om gaat. Om het deksel goed op z’n plaats te kunnen houden kun je het geheel vastzetten met een speciale metalen beugel, die de deksel op de ring en uiteindelijk de fles of pot zal duwen.

Zorg voor een vacuüm

Vervolgens kun je zorgen voor een vacuüm, om te voorkomen dat er zuurstof bij de levensmiddelen komt en deze alsnog zullen bederven. Plaats de potten in een weckketel met bijna kokend water. Dit zorgt ervoor dat er lucht uit de fles kan ontsnappen, om voor een vacuüm te zorgen. De beugel zorgt ervoor dat het deksel goed op de fles blijft zitten. Houd er rekening mee dat het niet voldoende heet is om alle schadelijke organismen te doden, waardoor het wecken van groenten en vlees wordt afgeraden door het Voedingscentrum.

Beugels verwijderen

Tenslotte kun je de beugels verwijderen, op het moment dat de fles is afgekoeld. Houd er rekening mee dat de pot niet mag sissen, aangezien dat een teken is dat er lucht in de pot komt. Sist de pot niet? Dan kun je de pot opslaan en er daarmee voor zorgen dat je de levensmiddelen tot jarenlang kunt bewaren.

Kookworkshop

Enthousiast over koken, of zin om lekker culinair aan de slag te gaan? Schrijf je in voor een van de kookworkshops en leer het neusje van de zalm bereiden, of hoe je bijvoorbeeld voor heerlijk streetfood kunt zorgen tijdens een feestje. Tijdens de kookworkshops krijg je uitleg over bereidingswijzen en voedingsmiddelen, maar gaan we vooral lekker aan de slag met verschillende ingrediënten en gerechten.

Schrijf je in hier direct in  voor een van de kookworkshops op open inschrijving, of doe deze iemand anders die graag in de keuken staat cadeau.

Wil je het zelf wecken in 5 handige stappen proberen ? Appel pruimen stroop met specerijen ( VOC kruidenmix)

Lees ook

Gezond eten op vakantie
Mosselen koken is nog nooit zo makkelijk geweest met deze tips
Alles over kreeft tijden een kookworkshop

Haringseizoen gaat op 15 juni van start met traditionele veiling

Laat een reactie achter