Keukenvuur foodtrends Special – dit zijn dé foodtrends voor 2019!

Nog een maand en het is alweer december. Met de feestdagen voor de deur wordt het langzaamaan ook tijd om te kijken naar 2019. Keukenvuur werpt aan de hand van 3 categorieën alvast een blik op de toekomst van koken, dineren en food lifestyle!

1.     Food & Tech: Augmented Reality en Virtual Reality in de keuken!

Vorig jaar maakten mensen langzaam maar zeker kennis met Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). AR voegt extra informatie toe aan de werkelijkheid. VR creëert een compleet nieuwe werkelijkheid. In 2019 gaan we AR en VR steeds meer terugzien in de wereld van food, cooking en dining.

Eten heeft immers niet alleen te maken met de dingen die je proeft, maar ook met de dingen die je ruikt, voelt, ziet en hoort. VR en AR spelen hier handig op in. Wat dacht je van:

  • Een heerlijk visje terwijl je door een VR bril een prachtig strand voor je ziet en de zee hoort? Dineren in het regenwoud, brunchen op de gletsjer? Niet is te gek!
  • Met AR kan je omgeving verrijkt worden en een van de mogelijke toepassingen is AR als hulp in de keuken. AR laat je zien hoe je iets moet bereiden, hoeveel ingrediënten je nodig hebt of wat de temperatuur van je ingrediënten is.
  • Ook is AR een perfecte technologie om je eetervaring te verrijken. Tijdens het proeven van wijn, bier, kazen of andere delicatessen krijg je met AR informatie over de herkomst, classificatie en smaak van datgene wat je eet of drinkt.

AR en VR worden ook nu al gebruikt door innovatieve chefs en restaurants. Wat dacht je van het eten van een donut, zonder dat je de calorieën binnenkrijgt?

 

2.     Food, Health & Lifestyle: gezonder eten, minder vlees en koken als medicijn

Gezondheid blijft in 2019 een hot item en zal nóg meer aan bod komen. De Volkskrant schreef al over ingestraalde champignons met vitamine D2. Ook wordt koken en eten steeds meer als medicijn gezien: steeds meer onderzoeken tonen verbanden tussen dieet en bepaalde ziektes, zoals diabetes type 2. Ook de vegetarische trend zet door in 2019. Verwacht meer Vegan Fridays en vleesvervangers.

Nog enkele andere dingen die we kunnen verwachten op het gebied van voeding en gezondheid voor 2019:

  • De verkoop van superfoods blijft toenemen;
  • Foodswaps blijven populair. Verwacht dus meer bloemkoolbodems voor pizza’s en gerechten met broccolirijst;
  • Koolhydraatarme diëten blijven het goed doen. Het Ketogeen dieet en het Dash dieet zijn op het moment erg populair. Bepaalde vormen van vasten, zoals Intermittent Fasting, nemen ook toe in bekendheid.

3.     Food & Sustainability

Technologie en gezondheid zijn twee kernwoorden voor 2019, maar het milieu en duurzaamheid gaan ook een grotere rol spelen. De volgende ontwikkelingen kan je verwachten:

  • Er worden meer alternatieve bronnen van voeding gebruikt, zoals insecten en algen;
  • Superlocal food gaat in 2019 doorbreken. Transport van voeding is één van de grote boosdoeners als het gaat om milieuschade. De oplossing? Eet voedsel dat uit de regio komt! Een gerecht in een restaurant wordt gemaakt met ingrediënten van de boer om de hoek, vis eet je aan de kust en in de winter maak je een heerlijke stamppot boerenkool in plaats van een gerecht met sperziebonen uit Kenia.
  • Ingrediënten en dieren die van origine niet in Nederland voorkomen, worden hier steeds meer gekweekt en gehouden. Zo werd dit jaar al een Kingfish kwekerij geopend in Zeeland die een Nederlandse variant van de populaire vis kweekt. Uiteraard in gezuiverd water, met organisch voedsel en zonder antibiotica.

Koken in 2019, wat ga jij doen?

Nieuwe ronde. Nieuwe kansen. Het jaar 2019 is niet alleen de kennismaking met nieuwe foodtrends, maar ook een mogelijkheid om je kookvaardigheden te ontwikkelen. Weet jij al welke uitdagende gerechten je op tafel gaat zetten, of waarmee je je gasten gaat verrassen? Wij zijn ook in 2019 graag jouw inspiratiebron voor recepten, trends en kookworkshops!

Lees ook

3 slimme apparaten voor de keuken van de toekomst!

Laat een reactie achter