3D foodprinting staat voor het zelf printen van voeding, met behulp van een 3D printer. Het klinkt niet wellicht nog als science-fiction, maar het daadwerkelijk printen van onze eigen (gezonde) voeding lijkt dichterbij te zijn dan veel mensen denken. TNO gaf tijdens de Food Inspiration Days eind 2012 al eens een demonstratie, net als tijdens de Gastronomie beurs in dat jaar. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, waardoor we 3D foodprinting de komende tijd steeds vaker tegen zullen gaan komen.
Printer met meerdere printkoppen
De 3D printer heeft een behoorlijke ontwikkeling laten zien. Het was voorheen slechts mogelijk een 3D-model te printen door gebruik te maken van een enkele materiaalsoort, in combinatie met printtechnologie of lasers. De 3D-printers van dit moment kunnen al overweg met verschillende materiaalsoorten, door gebruik te maken van meerdere printkoppen. Dit maakt het interessant om onder andere na te denken over 3D foodprinting, waarbij we gebruik maken van verschillende materiaalsoorten of voedingsstoffen. Daarnaast zijn er toepassingen mogelijk op het gebied van verlichting, elektronica en zonnecellen, waardoor 3D foodprinting slechts een van de toekomstbeelden lijkt te zijn.
Duurzame en innovatieve oplossing
Zowel TNO als andere onderzoeksbureaus en ontwikkelaars willen met 3D foodprinting toe naar een duurzame en innovatieve oplossing, waarmee we aan de vraag naar (gezonde) voeding kunnen voldoen. Door verschillende disciplines samen te brengen is het mogelijk om de 3D printer op een zeer waardevolle wijze in te zetten. 3D foodprinting laat zien dat we op een zeer creatieve manier met voeding om kunnen gaan, die de traditionele denkbeelden hierover totaal overboord zet en een heel andere weg inslaat.
Voordeel van 3D foodprinting
3D foodprinting brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Het kan ons bijvoorbeeld helpen om alternatieve ingrediënten als eiwitten uit algen en insecten optimaal te benutten. Daarnaast kunnen we zorgen voor een meer gepersonaliseerde voeding, waardoor we daar precies de voedingsstoffen uit kunnen halen die horen bij onze behoeften en voorkeuren op het gebied van smaak. Uiteraard kan de 3D printer er bovendien voor zorgen dat het gerecht alvast voor je klaar staat, op het moment dat je thuis komt. Tenslotte kan 3D foodprinting ons helpen het design van voeding naar een hoger plan te tillen. Dit is niet direct de meest waardevolle toepassing wanneer we kijken naar de voedingswaarde, maar zal een groot aantal koks het water in de mond doen laten lopen.
Laat een reactie achter