Kelantan een culinair paradijs in Maleisië

De keuken van Kelantan heeft Thaise invloeden. Hierdoor staan de verschillende specialiteiten niet overal in Maleisië op de kaart. Deze keuken kom je vooral aan de grenskant met Thailand tegen. Die typische Thaise invloeden uit de keuken van Kelantan vind je terug in de heerlijke gerechten waarbij men  veel gebruik maakt van kokosmelk. Daardoor zijn de currygerechten veel rijker en romiger  van smaak dan in de rest van Maleisië. Ook zijn de mensen uit Kelantan gek op suiker, iets wat men veel minder gebruikt in de andere staten van Maleisië. Zo is er een unieke mix ontstaan van de Maleise-Thaise keuken.

Specialiteiten uit Kelantan (Maleisië)

Nasi Kerabe  

Vrij vertaald is het een nasi met rauwkost die je als ontbijt eet. De rijst heeft veel verschillende kleuren. Gele rijst door het gebruik van kurkuma of blauwe rijst gekookt met  butterfly pea bloemetjes. Waarom niet gelijk je ontbijt goed beginnen door er nog kroepoek, gezouten ei, geroosterde kokos en ingemaakt zuur bij te serveren?! En om het helemaal af te maken heb je nog de keuze tussen een vis, vlees of een vegetarisch gerecht erbij. Smakelijk!

Nasi  Berlauk

Een mix van kokosrijst, rauwe komkommer, sambal, chilisaus en kip Gulai (kip gegaard in een romige kokoscurry).

Nasi Dagang

Een mengsel van sticky rice en gewone rijst. Geserveerd met gestoofde tonijn, half eitje, geroosterde kokosnoot, rauwe komkommer en een geroosterde chilipeper.

Nasi Tumpang

Rijst gegaard in een puntzak van banaanblad met verschillende soorten vlees en vis vulling.

Pulut Pagi

Is er in twee varianten. De hartige variant bestaat uit sticky rice met geroosterde kokosnoot en gezouten, gedroogde vis.

De zoete variant is een gerecht van rijst op smaak gebracht met gula melaka (kokossuiker) en geroosterde kokosnoot.

Bahulu

Soort Madeleine maar dan met de smaak van pandanblad

Kuih Akok

ingredienten

1 dl water
150 gr bruine suiker
3 st pandan blad
2 dl kokosmelk
1/3 theelepel zout
5 eieren
40 gr bloem
boter

Werkwijze

Doe het water samen met de suiker en de pandan bladeren in een pan en breng dit aan de kook. Zet dan het vuur uit en voeg de kokosmelk en het zout toe. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en roer dan de eieren en de bloem erdoor. Doe deze massa vervolgens in een keukenmachine en draai door tot het een gladde pasta is. Haal de pasta door een zeef en giet het beslag in een grote maatbeker. Normaal word de Kuih Akok gebakken in een grote poffertjes pan maar omdat niet iedereen die thuis heeft staan doen wij het even anders. Verhit de oven tot 200 c. Neem een muffinvorm en smeer deze in met wat boter. Zet dan de lege muffinvorm in de oven en laat deze er minimaal 10 minuten in staan. Doe na 10 minuten de deur van de oven open en schenk de muffinvormpjes tot de helft vol. Doe de ovendeur dan dicht en bak de Kuik Akok in ongeveer 12 minuten gaar. Als je de Kuik Akok uit de oven haalt zal je zien dat deze behoorlijk gesouffleerd is.  Sta dan niet gek te kijken dat het gerecht weer in elkaar stort dan heb je het juist goed gedaan!

De Maleise keuken is rijk aan lekkere gekruide gerechten. Wat dacht je van Sambal kip of misschien een  Kari Kambing ( lamscurry). Klik op de link voor de recepten en veel plezier met koken.

Al deze heerlijke gerechten en vele andere kun je ook  proberen tijdens onze Maleise kookworkshop.