Als je van jagen houdt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetten en regels die gelden voor het uitoefenen van de jacht. In artikel 3.6 lid 2 van het Besluit natuurbescherming staat omschreven op welke dagen er gejaagd mag worden. Zo is er een verbod om op de vijf wildsoorten te jagen op zondagen en nieuwjaarsdag, maar ook op de tweede paas- en pinksterdag, kerst en Hemelvaartsdag. In principe mag je op alle andere dagen dus jagen, maar waar moet je rekening mee houden als je gaat jagen in Nederland? Je ontdekt er meer over in dit artikel! 

jagen in Nederland 1

Op deze dagen mag je jagen in Nederland 

Met uitzondering van zondagen, nieuwjaarsdag, tweede paas- en pinksterdag, alle kerstdagen en Hemelvaartsdag, is het op alle andere dagen toegestaan om te jagen in Nederland. Er gelden echter een paar belangrijke voorwaarden en uitzonderingen. Voordat je gaat jagen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze voorwaarden en uitzonderingen. 

 

 

Houd rekening met lokale voorwaarden 

Allereerst is het goed om te weten dat het in beginsel is toegestaan om te jagen op zon- en feestdagen. Toch is het goed mogelijk dat de gemeente waar je in woont, lokale voorwaarden stelt. Is dit het geval, dan is de kans groot dat de jacht op zon- en feestdagen verboden is. Om hier zekerheid over te krijgen kun je het beste de gemeente raadplegen, voordat je alle jachtspullen uit de kast trekt. Voorwaarden voor de jacht zijn meestal gericht op het gebruik van een geweer. Zo is het op zon- en feestdagen om overduidelijke redenen vaak niet gewenst om te jagen in Nederland. Om te mogen jagen moet je bovendien in bezit zijn van een: 

 • geldige jachtvergunning;
 • wapenkluis;
 • wapenvergunning;
 • jachtdiploma.

 

Het is in principe toegestaan om te jagen op Goede Vrijdag, Koningsdag, Oudejaarsdag,  Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op de laatste twee dagen wordt er echter geadviseerd om niet te jagen. 

Niet jagen op de vijf wildsoorten en landelijk vrijgestelde soorten

Je mag in Nederland enkel jagen op de volgende dieren: 

 • wilde eend van 15 augustus tot en met 31 januari
 • haas van 15 oktober tot en met 31 december
 • fazant van 15 oktober tot en met 31 december
 • houtduif van 15 oktober tot en met 31 januari
 • konijn van 15 augustus tot en met 31 januari

 

In 2022 en 2023 gelden er lokale en landelijke voorwaarden. Zo mag je landelijk niet jagen op het konijn en in Groningen, Limburg en Utrecht mag je niet jagen op de haas. Wil je op vogels jagen, zoals bijvoorbeeld de havik of de slechtvalk? Dan heb je een valkeniersakte nodig. Hiervoor moet je een examen halen en een akte aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze valkeniersakte is 5 jaar geldig. 

Vlees leren bereiden van de chef 

Wil je ter voorbereiding op het jachtseizoen meer leren over het bereiden van geschoten wild? Boek een kookworkshop bij KEUKENvuur! Tijdens zo’n kookworkshop leer je zowel voorbereidings- als bereidingswijzen van de chef-kok. Onder begeleiding van de chef gaan jullie aan de slag met het koken, zodat je goed voorbereid op jacht gaat én het geschoten wild zelf kunt bereiden! 

Let op: voor het vervoeren van geschoten wild gelden regels. Lees er meer over op de website van de overheid. 

2 Comments

 • Harry
  Posted 21 maart 2024 11:10 7Likes

  Mag ik slechtvalk eten?

 • Gerrit
  Posted 21 maart 2024 11:17 2Likes

  Jazeker hier is een gerecht:
  250 gram slechtvalk
  2 eetlepels ketchup
  3 eetlepels ketjap
  2 theelepels suiker
  1 theelepel sambal
  1,5 eetlepels pindakaas
  halve ui
  1 teen knoflook

  BEREIDINGSWIJZE
  Begin met het bereiden van de aardappels, rijst of afbakbroodjes. Ik gebruik zelf krieltjes maar je kunt ook gewoon aardappels gebruiken en deze in blokjes snijden en vervolgens circa 15-17 minuten bakken in een wok of je kunt frietjes frituren. Wat je zelf het lekkerst vindt.
  Snijd de slechtvalk in blokjes. Snipper het uitje en snijd het teentje knoflook fijn.
  Giet een scheutje olie in een pan en fruit het uitje met de knoflook aan. Voeg na circa 3 minuten de slechtvalkblokjes toe en bak deze in circa 5 minuten gaar. Voeg vervolgens de ketchup, ketjap, sambal, suiker en de pindakaas toe en laat het geheel nu circa 5 minuten pruttelen.
  Serveer de pittige slechtvalk met frietjes en een komkommersalade, rijst of pitabroodjes met komkommer.

Laat een reactie achter