Dit is het lievelingsgerecht van Koningin Maxima

Koningsdag is in aantocht! Over precies twee weken is het zover. De vlag mag weer uit en je oranje pak mag uit de kast, net als de rood-wit-blauwe schmink. Want of je nou wel of geen fan bent van de verjaardag van de Koning: Koningsdag en Koninginnedag staan altijd synoniem voor gezelligheid, lekker eten en natuurlijk een leuk feestje tijdens Koningsnacht! Dus of je nou naar een feest gaat, gezellig met vrienden of familie wat gaat eten of samen met kinderen naar de Oranjemarkt gaat: met dit gerecht maak je van Koningsdag gegarandeerd een succes!

Eten tijdens koningsdag: De Willem-Alexander cocktail

Traditiegetrouw valt de feestdag middenin het begin van het aspergeseizoen. In 2018 is het aspergeseizoen geopend op 5 april en officieel loopt deze tot 24 juni. Ter ere van de geboorte van Prins Willem-Alexander heeft chef-kok Herman van Ham in 1967 een speciaal recept uitgevonden: De Willem-Alexander cocktail. En wat is nou een betere manier om de verjaardag van de Koning te vieren met zijn eigen recept?

Ingrediënten

Het recept is niet heel moeilijk om te maken. Voor zo’n 4 personen heb je het volgende nodig:

 • 500 gram asperges
 • 200 gram gerookte kipfilet
 • 2 dl sinaasappelmayonaise
 • 3 sinaasappels
 • 4 kwarteleitjes
 • Groene kruidenmix
 • 4 cocktailglazen

Voorbereiding

 1. Begin met het schillen van de asperges en snijd het onderste stukje ervan af. Kook de asperges in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn en laat ze dan helemaal afkoelen.
 2. Snijd de gerookte kipfilet in blokjes
 3. Bak de kwarteleitjes en laat ze afkoelen
 4. Schil de sinaasappel en snijd het vruchtvlees los van het vlies en in partjes

Presentatie

Leg om en om de asperges, kipfilet en de sinaasappel in het glas en doe tussen iedere laag wat sinaasappelmayonaise. Garneer het geheel met een gebakken kwarteleitje, groene kruiden en natuurlijk een rood-wit-blauwe cocktailprikker of wat oranje versiersels!

 

Dit is het lievelingsgerecht van Koningin Maxima

Meer Koningsdag gerechten

De cocktail doet het gegarandeerd goed tijdens Koningsdag. Maar als je liever iets anders wil kan je natuurlijk ook andere klassiekers proberen:

Wat je plannen ook zijn, het hele team van Keukenvuur wenst je een fantastische viering van Koningsdag toe!

Lees ook

De 7 lekkerste Tapasgerechten voor je feestje
Je kunt meer dan alleen rijst koken in een rijstkoker
Gezond eten op vakantie

Thaise vissaus of oestersaus zelf maken ook de (vega) versie

Laat een reactie achter