Hydrolaten zijn een bijproduct van de extractie van oliën uit bloemen en planten. Hydrolaat ontstaat wanneer je plantmateriaal destilleert om hier etherische oliën uithaalt. Hydrolaten worden ook wel kruidenwater genoemd en kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder bij aromatherapie, huidverzorging, thuiszorg en zelfs bij het koken. Hydrolaat maken is niet ingewikkeld, maar je moet wel weten wat je in huis moet halen. Daarom vertellen wij je in dit artikel meer over het maken van hydrolaat en wat je hiermee kunt doen.
Hydrolaat maken
Voordat je Hydrolaat kunt maken moet je een aantal dingen in huis halen.
- • Air still
- • Een paar rvs ringen
- • Een rvs stoommandje
- • Een maatbeker van een liter
- • Kruiden of bloemen naar wens
Je kunt ook hydrolaat maken met een waterdestilleer apparaat naar keuze, maar uit ervaring weten wij dat de Air Still het beste werkt!
Hydrolaat maken – stap voor stap
Om kruidenwater te maken pak je allereerst de Air Still erbij. Leg de RVS ringen op de bodem en giet vervolgens 1,5 liter heet water in de Air Still. Vul het stoommandje vervolgens met verse, droge kruiden of bloemen en zet het mandje bovenop de ringen. Als alles goed gaat dan maken de kruiden of bloemen geen contact met het water. De Air Still heeft een gat waar het hydrolaat uit komt. Zet de maatbeker hier onder om het hydrolaat op te vangen. Is de maatbeker vol? Dan kun je de Air Still uitschakelen.
Je kunt het hydrolaat vervolgens overgieten in een afsluitbare pot of fles. Plak hier een sticker op, zodat je precies weet wanneer het hydrolaat is gemaakt en wat voor soort kruidenwater en in de pot zit. Zet de pot of fles vervolgens in de koelkast om het te bewaren. Sluit je de pot of fles goed af en houdt je het hydrolaat goed koud, dan kun je het mengsel tot een jaar in de koelkast bewaren!
Het is mogelijk dat er op een gegeven moment een laagje schimmel op de hydrolaat vormt. Je hoeft de volledige pot niet weg te gooien als dit gebeurt. Filter de schimmel uit de pot, verwarm het hydrolaat opnieuw om de schimmels te doden en je kunt het kruidenwater gerust weer gebruiken. Tot slot is het mogelijk dat je een laagje olie ziet. Dit kun je er gewoon in laten zitten en is afkomstig van de oliën die uit de planten of kruiden worden getrokken. Snap je het nog niet helemaal? In deze video laat onze chef je stap voor stap zien hoe je hydrolaat kunt maken!
Leren koken bij KEUKENvuur in Utrecht
Je kunt hydrolaat gebruiken om mee te koken. Gebruik het kruidenwater bijvoorbeeld voor het toevoegen van smaak aan aardappels of rijst! Wil je leren koken als een chef, zodat je je vrienden en familieleden kunt verrassen met huisgemaakte culinaire hoogstandjes? Boek vandaag nog een kookworkshop en ga deze kerst al aan de slag met het bereiden van heerlijke gerechten op topniveau! Je kunt bij KEUKENvuur verschillende kookworkshops volgen.
Benieuwd naar welke workshops wij allemaal aanbieden of ben je op zoek naar meer informatie over een kookworkshop op maat? Bijvoorbeeld voor het hele team op werk? Neem contact met ons op, gebruik onze keuzehulp of lees meer over onze verschillende workshops op onze website!