Hydrolaat (hydrosol) kun je vrij makkelijk maken in een air still. De air still kun je gebruiken om je kruiden in te distilleren (bv water of alcohol). Voor het maken van hydrolaat maak je gebruik van een techniek die je stoomdestillatie noemt. Het is dus van belang dat als je hydrolaat gaat maken de producten die je gaat gebruiken goed droog zijn!

Hydrolaat wat is het eigenlijk?

Kort door de bocht is het een water waaraan smaken zijn toegevoegd van bladeren, wortels, bloemen, vruchten of zaden. Je kunt van bijna alles hydrolaat maken, of je dat echt zou willen is weer een andere vraag.

Ik gebruik verse kruiden uit de tuin om kruiden te disstileren die zijn ook nog eens biologisch. Je kunt ook kruiden kopen in de winkel of gedroogde kruiden gebruiken. Om een hydrolaat te maken heb je wel behoorlijk veel kruiden nodig. Ik gebruik ongeveer 250 gram verse kruiden om een liter hydrolaat te maken.

Dus begin met de kruiden. Die moeten er netjes uitzien het liefst vers zijn en goed droog. Mochten er bloemetjes in de kruiden zitten dan is dat alleen maar beter voor de smaak!  Heb je niet voldoende kruiden van een soort dan kun je makkelijk verschillende kruiden combineren.

Wat heb je nodig om hydrolaat te maken?

  • Een air still (er zijn ook andere technieken maar deze werkt voor mij het beste)
  • Een paar rvs ringen
  • Een rvs stoommandje
  • Een maatbeker van een liter
  • Kruiden naar wens

 

Zo maak je Hydrolaat (hydrosol) zo kun je kruiden distilleren

Pak de air still en leg op de bodem de rvs ringen. Giet 1,5 liter heet water in de air still. Vul het stoommandje met de verse droge kruiden en zet het mandje op de ringen. Als het goed is komen de droge kruiden niet in contact met het water!

Zet de air still dan aan en onder de plek waar het hydrolaat uitkomt een maatbeker. Laat het hydrolaat doorlopen totdat de maatbeker vol is. Zet de air still uit en laat het apparaat afkoelen. Vul het hydrolaat dan af in een weckpot of petfles. Plak er een stickertje op met de datum van productie en het soort hydrolaat dat er in zit. Hydrolaat bewaar je in de koelkast en als je een er een beetje netjes mee omgaat dan is het in de koelkast zeker een jaar houdbaar.

Mocht er zich op een geven moment in je  hydrolaat een wolkje vormen dan is dit waarschijnlijk een schimmel. Als je het hydrolaat zeeft en daarna verwarmt dan is de schimmel dood en kun je het hydrolaat weer gebruiken. Maak je niet druk als er in de loop van de tijd een dun laagje olie op het hydrolaat komt drijven. Dit is etherische olie en die kun je er gewoon in laten zitten.

Ik heb van dit proces ook een filmpje gemaakt zodat je kunt zien hoe ik het doe.

Hydrolaten kopen

 

Online kun je veel verschillende aanbieders vinden voor het kopen van hydrolaten. Maar waarom zou je dat doen? Lavendel hydrolaat of kruiden distilleren kun je zoals je hierboven kunt lezen makkelijk zelf maken. En nog een voordeel: je weet wat er in zit!

Wat doe je met hydrolaat?

 

Ik gebruik het voornamelijk in de keuken. Wat jij er precies mee zou kunnen doen is afhankelijk van het soort hydrolaat dat je gemaakt hebt. Heb je bijvoorbeeld een minthydrolaat gemaakt? Dan zou je dit kunnen verwerken in chocolade of in een typisch Indiaas gerecht raita. Ik gebruik hydrolaat voornamelijk voor fermentatie processen. Je zou bijvoorbeeld wat tijm hydrolaat bij je ingemaakte citroenen kunnen doen. Of maak eens een kombucha van bietensap met rozemarijn hydrolaat, ook erg lekker. Een paar druppels gedistileerde kruiden (hydrolaat) in soepen, sausen of dressings doet ook wonderen. Hou er wel rekening mee dat hydrolaat een sterke smaak heeft en je hebt er dus niet veel van nodig.

Veel plezier met experimenteren!

Lees ook

Lamsoren zeekraal en andere zeegroenten
Samen koken het ideale bedrijfsuitje
Koken met duurzame ingredienten is een stuk makkelijker geworden
Hoe herkent je een verse coquille