Briketten, houtskool of hout voor de BBQ? Nu het BBQ seizoen in volle gang is vraag je je vast af hoe je de beste BBQ smaak te pakken kunt krijgen. Goed nieuws, want in dit artikel vertellen wij je alles over hout voor de BBQ, waar je op moet letten bij het kiezen van hout voor de BBQ en hoe je die authentieke BBQ smaak creëert. 

Hout voor de BBQ 

Basisregels voor het gebruik van hout voor BBQ’s 

Omdat verschillende soorten hout smaakverschillen creëren, moet je eerst nadenken over wat voor smaak je lekker vind. Ga je voor een lichte rooksmaak of voor een zware rooksmaak? Wil je een zware rooksmaak dan kijk je naar eiken of hickory. Deze houtsoorten zorgen voor dikkere rook, waardoor de rooksmaak intensiever wordt. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met het bereiden van grote stukken vlees, dan zijn deze houtsoorten perfect. Bereid je meer kip en vis? Ga dan voor licht hardhout, afkomstig van fruitbomen of nootdragende bomen. Gebruik je voor dit soort ingrediënten namelijk eikenhout, dan zullen de gerechten bitter smaken door het teveel aan rook. Dit wil je juist voorkomen! 

Welke houtsoorten je niet mag gebruiken om BBQ vlees te roken

Rookhout voor de BBQ wordt meestal verkocht in zakken waardoor je direct kunt herkennen dat het om BBQ hout gaat. Er zijn echter een paar houtsoorten die je absoluut moet vermijden, omdat je hier goed ziek van kunt worden. Hiernaast gebruik je geen hout dat behandeld of geverfd is en is het ook niet slim om te koen op oud hout van een pellet die je over hebt. Stukken hout waar schimmels of mos op te zien is moet je ook niet gebruiken om mee te BBQ’en. Vermijd deze soorten hout om mee te barbecueën: 

  • Amberboom
  • Cipres
  • Den
  • Eucalyptus
  • Iep
  • Spar
  • Wilde vijgenboom (Sycamore)

 

Leren BBQ’en als een chef met onze BBQ kookworkshop

Gaat het BBQ’en bij jou meestal mis en lukt het maar niet om je BBQ kunsten te perfectioneren? Bij KEUKENvuur bieden wij kookworkshops aan waarin je van de chef leert hoe je verschillende ingrediënten op de juiste manier bereid op de BBQ. Tijdens de BBQ kookworkshop leer je koken op de wereldberoemde Green Egg BBQ. Je leert niet alleen meer over hoe je gerechten bereid op de BBQ, maar ook hoe de BBQ precies werkt en wat je kunt doen om de rooksmaak van de BBQ te versterken of juist te verminderen. De drankjes die jij en je vrienden of familieleden tijdens de workshop drinken zijn bij de prijs inbegrepen en er is ook voldoende tijd om vragen te stellen tijdens de workshop. Kom je dus langs bij KEUKENvuur in Utrecht, dan ga je niet alleen een leuke en gezellige workshop tegemoet, maar ga je ook naar huis met een dosis nieuwe kennis! 

Wil jij van de komende BBQ feestjes een waar succes maken? Waar wacht je nog op! Neem nu contact met ons op voor meer informatie over onze BBQ kookworkshop of boek direct en verras je vrienden en familieleden met een BBQ kookworkshop op maat. 

Laat een reactie achter