Benieuwd hoe oestersaus gemaakt wordt? Oestersaus is een donkergekleurde saus, die we over het algemeen vooral tegenkomen in de oosterse keuken. De smaak is wat zoetig en vormt bijvoorbeeld een goede combinatie met varkensvlees of rundvlees. Oostersaus kunt u onder andere gebruiken in marinades, of om een gerecht op smaak te brengen. Bovendien komen we oestersaus regelmatig op tafel tegen, om een eigen maaltijd op smaak te brengen.

Langzaam en lang koken in water

De traditionele oestersaus kunt u maken door de oesters heel langzaam en lang in water te koken. Op die manier ontstaat er een bouillon, die u langzaam in kunt koken. Er ontstaat een dikvloeibare saus, die z’n donkere kleur krijgt als het gevolg van de karamellisatie van de suikers in de oesters. U hoeft verder niets toe te voegen aan de saus, waardoor er een authentieke smaak ontstaat, afkomstig van de oesters zelf. Uiteraard levert dit een oestersaus met een flink prijskaartje op, omdat u gebruik maakt van uitsluitend oesters om deze samen te stellen. In onze moderne wereld maken we daarom vaak gebruik van alternatieven, zodat we de oestersaus op een meer voordelige wijze kunnen produceren.

Oesteressence of oesterextract hoe wordt oestersaus gemaakt

We maken gebruik van oesteressence of oesterextract, om de oestersaus gemakkelijker op smaak te brengen. Daarnaast kunt u gebruik maken van maïzena om de saus voldoende dik te krijgen en zorgt gekaramelliseerde suiker ervoor dat het ook de donkere kleur krijgt. Een dure oestersaus zal wat dat betreft over het algemeen authentieker smaken dan een goedkopere saus. De zeer goedkope sauzen kennen een aantal toevoegingen en hebben minder te maken met de originele smaak van de oesters. Een traditionele oestersaus vraagt zowel qua tijd als geld om een flinke investering, maar levert uiteindelijk een heerlijke saus op om uw eten op smaak te brengen of te marineren.

Lees ook

Zo maak je Thaise vissaus ook de vegan versie
De echte Hollandse keuken terug van weg geweest
Wat zijn oergroenten: een overzicht

Vegetarisch eten, gezond en lekker!

Laat een reactie achter