Bent u benieuwd naar het ontstaan van chocolade, of de wijze waarop we dit product verwerken? We consumeren chocolade als repen, snoepjes, chocolademelk en bijvoorbeeld chocoladesaus, maar hoe is chocolade eigenlijk ontstaan?

De verwerking van cacao

Chocolade komt al honderden jaren voor in onze geschiedenis, het is lastig om een beginpunt aan te wijzen. Het waren vermoedelijk de Olmeken, de Maya en de Azteken die er als eerste gebruik van maakten. Zij werken al met cacao, de grondstof waarmee we zorgen voor de productie van chocolade.

Er zijn vermeldingen van bijvoorbeeld de Maya die zo’n 600 jaar geleden al gebruik maakten van cacao om chocolade te maken, waarmee ze zorgden voor een bijzonder rijke bron van voeding. Daarnaast gebruikten ze de cacao om het op te dragen aan hun goden, betaalden ze ermee en gebruikten ze het om te tellen. Ook ontdekten ze dat ze met cacao als drank vermoeidheid tegen konden gaan, een gevolg van de cafeïne in het product. Zo waren zij van mening dat het drinken van cacaodrank tot wijsheid en kennis zou leiden.

Hoe is chocolade ontstaan

We gebruiken voor de verwerking van chocolade de cacaoboon, die lokale boeren twee keer per jaar kunnen oogsten op de cacaoplantages. Vervolgens is het van belang om de bonen te fermenteren en te drogen, om ze daarna te laten vermengen. Vervolgens roosteren we de cacaobonen in een draaiende tunnel, bij een temperatuur van 140 graden Celsius. De duur is van invloed op de smaak van de chocolade, na het roosteren kunnen de bonen worden gebroken en gepeld. Er blijft een ‘nib’ over, dit tot een dikke pasta wordt vermalen. Vervolgens wordt er een pers gebruikt om er cacaoboter uit te halen, wat we kunnen gebruiken als de chocolade zoals we die kennen.

Lees ook

De lekker tips voor makkelijke gezonde gerechten

Tafelmanieren hoe hoort het eigenlijk?

Aan de slag met een Big Grteen Egg

 

Leer kleine hapjes en fingerfood maken voor je verjaardag