Het verhaal van de speculaaspop een belangrijke versierfunctie De speculaaspop is een bekende lekkernij tijdens Sinterklaas. We bakken de poppen al eeuwen, wat dat betreft is er sprake van een rijke traditie die ver teruggaat. We maken daarvoor gebruik van houten vormen en een koekplank, meestal gemaakt van perenhout. Het is eventueel ook mogelijk om een koekplank van ander hout te gebruiken, mits het gaat om hout van een fruitboom. Het verhaal van de speculaaspop een belangrijke versierfunctie.
De geschiedenis leert ons dat de vorm van een pop teruggaat tot in de 17e. Destijds ontstonden er koekplanken met een menselijke vorm daarop. Destijds werd dit ‘de vrijer’ genoemd. Die term komt overigens van de naam van de Germaanse god Freyer. Hij was de god van de liefde.
Speculaaspop versieren met noten
Het verhaal achter de speculaaspop is interessant, het was de bedoeling dat een jongeman een pop liet bakken om die vervolgens mooi te versieren. Over het algemeen vroeg een jongeman de bakker om een speculaaspop te bakken, zodat hij die zelf met noten kon versieren. Het ging doorgaans om amandelen.
De jongeman kon de speculaaspop met noten dan aanbieden aan het meisje dat hij op het oog had. Hij kon de speculaaspop gebruiken om haar te versieren. Als het meisje de koek aannam ging ze er tevens mee akkoord de volgende avond bij haar thuis te eten. Tijdens dit etentje gaf ze de speculaaspop terug aan de jongen. Had zij het hoofd opgegeten? Dan zat de jongeman goed. Had ze de benen eraf gegeten? Dan was het voor de jongeman ook beter om de benen te nemen.
Het verhaal van de speculaaspop een belangrijke versierfunctie
Later is de speculaaspop ook in een vrouwelijke vorm verschenen. Het verhaal was min of meer hetzelfde, al was het dan natuurlijk het meisje dat de jongen versierde. Vanuit het verleden was het echter gebruikelijk dat de jongen het meisje het hof maakte, bijvoorbeeld met behulp van de speculaaspop.
Zelf een speculaaspop maken
Wil je zelf een speculaaspop maken? Je hebt daar een aantal ingrediënten voor nodig. Het gaat om bloem, basterd suiker, speculaaskruiden, wat zout, bakpoeder, melk en zachte boter. Uiteraard gaan de verschillende ingrediënten in de oven en kun je een koekjesuitsteker gebruiken om de speculaaspop te maken.
Het is ook mogelijk om andere vormen speculaas te maken, afhankelijk van de bakvormen die je hebt. Speculaas is relatief eenvoudig te maken, het verhaal erachter zorgt ervoor dat je op een leuke manier gebruik kunt maken van de speculaaspop of een van de andere vormen die je kunt maken.
Lees ook
Wat is ritueel slachten en waarom gebeurd het
Welk zout gebruik je voor het roken van vis
Het lievelings gerecht van koningin Maxima
Kookworkshop in Utrecht tijdens je vrijgezellenfeest voor de ideale huwelijksreis