Amerikanen zullen om het hardst schreeuwen dat de hamburger daar z’n oorsprong vindt; de feiten wijzen echter iets anders uit. Het ontstaan van de hamburger gaat terug tot in het Mongoolse rijk uit de 13e eeuw. Het zijn echter wel de Amerikanen geweest die het lapje vlees populair hebben gemaakt en ervoor hebben gezorgd dat we overal ter wereld de mogelijkheid hebben om daarvan te genieten.

Vlees tussen het zadel en het paard

 Het waren echter de Mongolen die er als eerst voor kozen om een lap vlees op een dergelijke manier te bewerken dat er iets ontstond dat we nu kennen zoals een hamburger. Er was nog geen sprake van grote ketens waar de hamburgers per dozijn over de grill vlogen, het ging om een lapje vlees tussen het zadel en het paard waar ze op reden. Op die manier zorgden ze ervoor dat het lapje vlees mooi mals werd om het rauw te kunnen eten. Tijdens de Russische veroveringen ontstond de steak tartaar, omdat de Russen de Mongolen als Tartaren aanduidden.

Hamburg als naamgever voor het lapje vlees

 De steak tartaar wist rond 1600 de oversteek te maken naar West-Europa, toen het de Russen waren die de latere hamburger meenemen naar onder andere Hamburg aan de Baltische Zee. Het was een van de plaatsen waar men al direct gek was op de platte en rauwe plak rundvlees. Het was de bevolking in Hamburg die besloot om het vlees licht te bakken en voor een verdere vorm van bereiding te zorgen. Hierdoor werd de plak vlees bekend als ‘Hamburg stijl’, iets dat later werd verbasterd tot een ‘Hamburger’.

Hamburger groot geworden in Amerika | het ontstaan van de hamburger

Het waren vervolgens de Duitse immigranten in Amerika die de hamburger meenamen en er daar voor zorgden dat de plak rundvlees aan z’n grote opmars kon gaan beginnen. Het was Delmonico’s in New York dat in 1830 de hamburger op het menu zette, al kwam de ware opmars in combinatie met het broodje pas in 1900 in opmars. Het ontstaan van de hamburger zoals we die vandaag de dag kennen is wat dat betreft niet helemaal goed duidelijk. Er zijn verschillende bedrijven die het ontstaan claimen, feit is in ieder geval dat het eerste idee ver buiten Amerika werd geopperd.

1 Reactie

  • 31.01hs32s8gpkg3v2q5xey7pfmst@mail5u.pw
    Posted 16 maart 2024 20:32 0Likes

    facere omnis debitis a dolorem nemo temporibus dolorem aut adipisci sunt velit sit recusandae pariatur. est animi hic ea quo sed nihil ab. nemo animi quibusdam odit quos nisi aspernatur doloremque aut

Laat een reactie achter