Groenten en fruit maken je optimistisch, maar waarom is dat zo? Dat groenten en fruit gezond voor je zijn weet iedereen, maar waarom zijn groenten en fruit dan zo gezond voor je? In dit artikel zoomen wij dieper in op de voordelen van groenten en fruit zodat jij na het lezen van dit artikel begrijpt waarom het zo belangrijk is om verschillende ingrediënten in je dieet te verwerken.

groenten en fruit

Groenten en fruit maken je optimistisch

Dat groenten en fruit gezond voor je zijn is geen geheim, maar wist je ook dat mensen die voldoende groenten en fruit eten ook optimistischer zijn over de toekomst? Dit komt door het stofje bètacaroteen. Je vind deze stof voornamelijk in oranje en rode groenten, groene bladgroenten en fruit. Bètacaroteen zit vol met antioxidanten die ervoor zorgen dat cellen en weefsels in het lichaam beschermt blijven. Door antioxidanten blijf je gezond, maar het blijkt ook dat antioxidanten voor een positieve kijk op het leven zorgen.

Mensen die dagelijks maximaal twee porties fruit en groenten eten, zijn doorgaans minder optimistisch dan mensen die meer groenten en fruit eten. Alle reden om voortaan een extra rondje op de groenten- en fruitafdeling te maken om ervoor te zorgen dat je voldoende groenten en fruit in huis haalt.

Groenten uit de oven

Groenten uit de oven zijn ontzettend lekker, maar is het gezonder om groenten te koken of te bakken in bijvoorbeeld een oven? Wetenschappers uit Spanje hebben uitgezocht wat er gebeurt als je groenten en fruit op verschillende manieren bereid. Fruit is in de meeste gevallen het gezondst als het rauw gegeten wordt. Groenten kunnen daarentegen op verschillende manieren bereid worden. Als je groenten uit de oven maakt dan is het aan te raden om de groenten in olijfolie te bakken. Op deze manier blijven antioxidanten in tact. Omdat je geen water gebruikt bij het bakken, lekken er geen vitamies weg. Groenten uit de oven hebben echter ook een nadeel. Ze bevatten namelijk meer calorieën dan gekookte groenten. Wil je opname van meer calorieën voorkomen? Gebruik dan geen olijfolie maar plantaardige oliën.

Groenten op de BBQ

Het eten van groenten is altijd een goed idee en een BBQ met groenten is natuurlijk gezonder dan een BBQ maaltijd die enkel uit vlees, saus en brood bestaat. Net als bij groenten uit de oven is het grote voordeel aan groenten op de BBQ dat vitamines worden behouden. Omdat je geen water gebruikt lekken er ook geen vitaminen weg. Groenten hebben echter snel de neiging om zwart te worden. Anders dan bij vlees hoef je deze zwarte randen niet weg te snijden, omdat de niet slecht voor de gezondheid zijn. Wat je ziet zijn verbrandde koolhydraten. Je kunt deze stukjes vergelijken met Norit. Dit middel wordt immers ook gemaakt van verkoolde planten. Groenten op de BBQ zijn dus altijd gezond voor je! Hoe je ze ook bereid.

 

Tip: kook je groenten graag in een pan? Zorg er dan voor dat je ze niet langzaam opwarmt in koud water, maar gooi de groenten direct in kokend water en sluit vervolgens de pan af met een deksel. Om optimaal gebruik te maken van de voordelen van fruit en groenten is het aan te raden om verse ingrediënten te kopen die je zelf moet snijden. Voorgesneden groenten en fruit bevatten namelijk minder vitaminen. Wil jij leren hoe je de lekkerste gerechten boordevol vitaminen bereid? Bekijk snel onze kookworkshops!

Laat een reactie achter