Gezond eten hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Sterker nog, als je het goed aanpakt en ingrediënten kiest waar je écht dol op bent dan is gezond eten leuk en makkelijk. De meeste gerechten zijn namelijk in een handomdraai gemaakt. Je moet alleen even weten waar je moet beginnen. Daarom vertellen wij je in dit artikel wat gezond eten is, hoe je gezond kunt eten en tegelijk kunt afvallen en hoe je een gezond eetschema opbouwt.

Wat is gezond eten?

Gezond eten is niet alleen een kwestie van gezonde ingrediënten kiezen. Het is net zo belangrijk om op tijd te eten. Door op tijd te eten krijgt je lichaam namelijk de brandstof die je nodig hebt om gedurende de dag te functioneren. In een gezond dieet komen voornamelijk groenten, fruit, peulvruchten, vis en volkoren producten voor. Noten zijn ook essentieel, maar het is niet voor iedereen mogelijk om noten te eten. Voor de mensen die allergisch zijn voor noten zijn zaden en pitten een goede vervanger. Denk aan maanzaad, lijnzaad, hennepzaad en sesamzaad als je op zoek gaat naar zaden, en haal zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten in huis. Het is hiernaast belangrijk om voor voldoende afwisseling te zorgen. Kook daarom elke dag iets anders en let hierbij op dat je niet te veel suikers, vetten en zout binnenkrijgt.

Als je ook gezond wilt drinken dan kies je voor drankjes waar geen tot weinig suiker in zit. Kies ook liever voor thee dan koffie zonder suiker. Je kunt er wel wat melk in doen als je dat lekker vind. Door plots te stoppen met het drinken van suiker zul je merken dat je het na ongeveer 5 dagen niet meer mist. Wees dus niet bang dat je nooit aan de “normale” smaak van koffie of thee gaat wennen, want daar is niets van waar. Sterker nog, als je besluit om te stoppen met het drinken van suiker in thee dan komen de smaken van de thee op een gegeven moment veel beter naar voren!

Gezond eten en afvallen

Stoppen met het drinken van suikers kan er al snel voor zorgen dat je je beter gaat voelen. Door voldoende fruit te eten krijg je natuurlijke suikers binnen, zodat je geen energie verliest door de dag heen. Het minderen van suikers kan er ook voor zorgen dat je sneller afvalt. Er zijn ook andere manieren om gezond te eten en tegelijk af te vallen. Kies bij voorkeur voor kleine porties. Als je kleine porties eet dan zit je sneller vol. Denk maar eens aan een 3 of 4 gangen menu dat bestaat uit kleine gerechten, maar je toch een voldaan gevoel geven. Probeer door de dag heen niet te snoepen, maar eet fruit of groenten als tussendoortje. Zo zorg je er direct voor dat je voldoende groenten en fruit binnenkrijgt per dag. Kies ook voor volkoren producten als je boodschappen gaat doen en let op de hoeveelheid vet, koolhydraten en calorieën op de etiketten van producten.

Houd tot slot een gezond eetschema aan. Begin ‘s ochtends met een ontbijt, neem de tijd voor een gezonde lunch en maak een feestje van het avondeten door elke dag met nieuwe gerechten te experimenteren. Als je tussendoor 2 tot 3 gezonde snacks eet dan ben je goed op weg en houdt je een gezond eetschema aan. Door dit vol te houden is het mogelijk om jezelf dun te eten! Fijn hè? Wil jij leren om gezond te koken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Boek dan nu een kookworkshop bij KEUKENvuur!

 

 

 

Laat een reactie achter