De gemeente Amsterdam experimenteert volop met foodtrucks en ook door de rest van het land schieten de Foodtruck-festivals als paddenstoelen uit de grond. Waar komen de mobiele eetwinkels eigenlijk vandaan en wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied? Vormen foodtrucks een tijdelijke trend of gaat het om een meer duurzame ontwikkeling die de komende jaren aan zal houden? We duiken in het fenomeen van foodtrucks, de mobiele eetwinkels waar bezoekers kunnen rekenen op een heerlijke burger of juist sushi en vegetarische maaltijden.

Mobiele eetwinkels uit Amerika

Zoals zoveel vernieuwende concepten zijn ook de foodtrucks afkomstig uit Amerika, men maakt daar al langere tijd gebruik van de mobiele eetwinkels. Dat lijkt onder andere te maken te hebben met het feit dat de foodtrucks uitstekend aansluiten bij het motto ‘the land of the free’. De ondernemers in de eetwinkels hebben de mobiliteit om te gaan en staan waar ze willen. Eigenaren van foodtrucks kiezen hun ‘own destiny’ en zijn niet langer gebonden aan een vaste locatie. Het is de vrijheid die er samen met bijvoorbeeld het organische en duurzame karakter van de foodtrucks voor zorgt dat deze ontzettend goed aanslaan, ook bij het publiek in Nederland.

Breed concept met tal van foodtrucks

Bovendien valt het concept van foodtrucks op een heel brede wijze in te zetten, het beperkt zich niet tot een bepaald type gerechten. In plaats daarvan is het binnen de foodtrucks mogelijk om een sandwich, iets van de grill of ijs te bestellen. Slimme ondernemers hebben de mogelijkheid om in te spelen op verschillende trends op het gebied van voeding, bijvoorbeeld door organische ingrediënten te gebruiken en een heerlijke burger te bouwen of juist voor een verfrissende smoothie te zorgen. Daarnaast kunnen eigenaren van foodtrucks gemakkelijk wisselen van zowel assortiment als locatie, om via de sociale media aan te geven waar ze staan en wat er beschikbaar is.

Kopenhagen en Amsterdam

Onder andere in Kopenhagen en in Amsterdam zijn de trucks een groot succes. In Kopenhagen staan deze in het gebied Papirøn. Het zijn met name de opvallende kleuren van de trucks die veel bezoekers aanspreken. Het aanbod is behoorlijk gevarieerd en de prijs liggen er relatief laag. In Amsterdam is het de NeighbourFood Market die een soortgelijk concept te bieden heeft; er zijn busjes, kraampjes en bakfietsen beschikbaar die iedere derde zondag op het Westergasterrein hun waren aanprijzen.

Lees ook

Visgerechten als medicijn tegen darmkanker

Het geheim van een lekker Dim Sum

Proost vanuit de ruimte

Wat kosten een (chef) kok aan huis (Thuis uit eten)

Laat een reactie achter