Food power hoe 2 Zweedse studenten onbruikbaar voedsel nieuw leven inblazen. De Zweedse studenten hebben een ingenieus plan bedacht om voedsel een tweede kans te geven. In een tijd waarin voedselschaarste en armoede heerst zou er eigenlijk helemaal geen eten meer weggegooid moeten worden, volgens de studenten. Toch wordt een derde van al het geproduceerde eten ter wereld zonder pardon in de prullenbak gegooid. En dat terwijl dit voedsel heus nog rijk is aan belangrijke vitaminen, mineralen en proteïnen.  Daarom bedachten de Zweedse jongemannen een briljant plan om dit voedsel nieuw leven in te blazen.

Honger bestrijden

 De twee studenten volgen het ‘Food Innovation and Product Design’ programma op de prestigieuze Lund Universiteit in Zweden. Ze kwamen op het idee toen ze erachter kwamen dat er nog teveel eten ongebruikt werd weggegooid terwijl in andere landen mensen omkomen van de honger. Hun spectaculaire product heet FoPo, kort voor Food Powder. Het bestaat onder andere uit gedroogd fruit en gedroogde groenten en is een beetje te vergelijken met astronautenvoedsel. Om  dit Food Powder te maken kunnen voedselproducten die al over de houdbaarheidsdatum heen zijn of die uit de schappen in de supermarkt gehaald zijn, gebruikt worden. FoPo bevat ongeveer net zoveel nutritionele voordelen als rauw voedsel en kan gemakkelijk worden uitgedeeld aan mensen in rampgebieden, omdat het niet gekoeld hoeft te worden en zeer lang bewaard kan worden.

Commercieel gebruik

Food power Po bevindt zich nog in de testfase. Er worden nu testen gedaan in Manila om te zien hoe vitaminerijk citrusfruit zich laat indrogen. De ontwikkelaars krijgen veel steun van internationale organisaties en er zijn plannen om samen te werken met de Verenigde Naties in de strijd tegen voedselverspilling. Er hebben zich al 40 internationale supermarktketens  gemeld die zeggen interesse te hebben om het product in de schappen te brengen. Als de tests succesvol blijken en ze kunnen het financieel voor elkaar krijgen, dan zou er zomaar eens een eind gebracht kunnen worden aan al die nutteloze voedselverspilling.

Koken met duurzame ingredienten is een stuk makkelijker geworden

Laat een reactie achter