De Filipijnse keuken is ontstaan door de invloeden die de verschillende kolonisten mee brachten. Zo is er bijvoorbeeld een nationaal gerecht in de Filipijnen dat Adobo heet. Deze Adobo is een afleiding van het oorspronkelijke  gerecht dat de Spaanse overheersers meebrachten. de adobado. Een stoofpot van varkensvlees met paprika en pepers. De Aziaten namen pepers, limoengras en gefermenteerde vissaus mee zoals patis. Ook verschillende noedels, loempia en pancit behoren nu tot de Filipijnse keuken. De Amerikaanse invloed in de Filipijnse keuken is sterk bepaald door het introduceren van sandwiches, salades, hamburgers en gefrituurde kip.

Voordat de kolonisten kwamen werden er op de 7.000 eilanden waaruit de Filipijnen bestaan,  voornamelijk gevist en gejaagd. De gerechten uit de Filipijnse keuken waren vrij basis met basisbereidingen. Gerechten werden gegrild (inihaw) gestoomd (pinasingawan) of gekookt (nilaga). Sommige visgerechten werden helemaal niet gekookt en meer bereid zoals een ceviche bereid wordt.

Door al deze invloeden is in de Filipijnse keuken een unieke samensmelting ontstaan van oorspronkelijke ingrediënten en bijzondere bereidingen. Zo kan bv. een Filipijnse maaltijd bestaan uit makreelfilet gemarineerd met azijn, gember, ui, peper en kokosmelk ( kinilaw na tanguingue). Varkensvlees en groenten in een zure tamarinade saus ( sinigang na Baboy) en eindigen met een crème caramel.

De Philippine maaltijden bestaan uit 5 kleine eetmomenten per dag in tegenstelling tot het Westen waar wij 3 grote eetmomenten per dag hebben. Ze beginnen met het ontbijt (Morning merienda), dan een 10 uur snack. Gevolgd door de lunch en dan om 4 uur vingerfood en een laat diner.

Filipijnse ingrediënten

Veel van de Filipijnse ingrediënten die je nodig hebt om een Filipijnse maaltijd te maken kun je bij de toko kopen. In de keuken gebruiken ze veel Bagoong een gefermenteerde zoute garnalen of vispasta waar je veel Filipijnse gerechten mee op smaak maakt. Bagoong heeft een sterke smaak en moet je met mate gebruiken. Als je het niet kunt vinden dan kun je dit vervangen voor trassi.

Wil je een keer wat anders op tafel zetten? Probeer dan eens onze Filipijnse recepten.

Lees ook

Laat een reactie achter