Exotisch koken moeilijk? Met deze kooktips en kleurrijke recepten niet meer!

Exotisch koken moeilijk? Met deze kooktips en kleurrijke recepten niet meer!

Verandering van spijs doet eten. Dit gezegde is figuurlijk, maar zeker ook letterlijk. Soms heb je gewoon behoefte aan een beetje variatie. Een exotische maaltijd is dan een uitstekende keuze! Gelukkig hoeft exotisch helemaal niet moeilijk te zijn en nee, het hoeft ook niet uit een pakje te komen.

We nemen je graag mee op een exotisch uitstapje!

1.     Kleine dingen doen grote wonderen!

Sommige mensen denken bij exotische maaltijden aan vreemde ingrediënten als insecten, kleurrijke vruchten en specerijen waar je nog nooit van gehoord hebt. Het hoeft echter niet zo ingewikkeld te zijn. Vaak kan je een diner een exotische tint geven door slechts één gang exotisch te maken. Een ‘doorsnee-dinertje’ wordt al snel bijzonder door een exotische cocktail, een bijzondere fruitsalade, een pittige kokossoep of een avontuurlijk voorgerecht.

Tip: geen heel exotisch gerecht, maar alleen een exotisch tintje? Experimenteer dan met een van de ingrediënten! Vervang gehakt bijvoorbeeld eens door chorizo, of experimenteer met diverse groenten.

2.     Kleren maken de man, kruiden maken de maaltijd…

Veel exotische gerechten ontlenen hun bijzondere smaak aan onbekende ingrediënten. Echter, je hebt geen vreemde wortel uit het regenwoud nodig om een avontuurlijke tint aan je gerecht te geven. Verse kruiden van je lokale markt, uit de toko, of zelfs uit de supermarkt kunnen al wonderen doen.

Daarom is het goed om je te verdiepen in kruiden die veel voorkomen in bepaalde keukens. Zo kent iedereen natuurlijk wel enkele kruiden uit de Italiaanse keuken, zoals oregano, basilicum, rozemarijn en tijm. Wat dacht je echter van:

  • Citroengras, Vietnamese munt, koriander, Thaise basilicum en Kaffir limoenbladeren, een geliefde combi uit de Thaise keuken die je rechtstreeks naar de food stalls van Bangkok brengt.
  • Chilipepers, kaneel, komijn, fenegriek, munt, paprikapoeder en kardemom voor een heerlijke Afrikaanse kruidenmix waarmee je je op de savanne waant.
    Knoflook, ui, komijn, chilipeper, kaneel, oregano, paprikapoeder en kruidnagel: populaire Mexicaanse kruiden die je gerechten nét even dat pittige, exotische tintje geven.

Door slim gebruik te maken van kruiden en specerijen zet je ‘simpele’ recepten eenvoudig om in een bijzondere en gedurfde gerechten waar iedereen zijn vingers bij af zal likken!

Tip: gebruik verse kruiden in plaats van gedroogde. Deze zijn op zijn minst smaakvoller en waarschijnlijk zelfs compleet anders van smaak dan gedroogde kruiden.

3.     Drie verrukkelijke recepten voor een exotische maaltijd:

Exotisch koken is niet moeilijk, maar soms heb je een beetje inspiratie nodig. Daarom helpen we je graag opgang met drie heerlijke recepten:

  1. Citroengras gevuld met kippengehakt:

Deze topper is afkomstig uit Laos, waar je het overal kunt kopen: van snelle hap bij kraampjes langs de weg tot aan populair gerecht in toprestaurants. Een heerlijk gerecht dat al je smaakpapillen aan het werk zal zetten. Hoe je het maakt lees je hier.

  1. Pittige Mexicaanse Maïssoep:

Dit gerecht uit de Mexicaanse keuken is perfect als voorgerecht bij een diner en kan naar smaak worden aangepast door te variëren in de scherpte of hoeveelheid van de chilipepers. Hoe je deze soep bereidt kun je hier lezen.

  1. Berbere vis uit de Zuid-Afrikaanse keuken:

Berbere is één van de meest populaire mengsels van kruiden en specerijen en is oorspronkelijk afkomstig uit de regio rondom Ethiopië en Eritrea. Tegenwoordig heeft de mix heel Afrika veroverd, zo ook dit recept met vis en Berbere, afkomstig uit Zuid-Afrika. Zelf dit heerlijke gerecht maken? Check dan deze pagina!

Tip: fusion koken is helemaal in! Maak eens een Italiaanse wokmaaltijd of een Aziatische pasta. Je zal versteld staan van het resultaat!

Exotisch koken moeilijk? Met deze kooktips en kleurrijke recepten niet meer!

Je kookhorizon verbreden? Bezoek een kookworkshop!
Sommige mensen denken bij exotische maaltijden aan vreemde ingrediënten als insecten, kleurrijke vruchten en specerijen waar je nog nooit van gehoord hebt. Het hoeft echter niet zo ingewikkeld te zijn.

Er bestaat geen betere manier om je kunsten in de keuken te verbeteren dan het bezoeken van een kookworkshop. Tijdens een workshop ga je onder begeleiding van professionele chefs aan de slag om heerlijke gerechten te maken.

Natuurlijk bepaal je zelf welke kookworkshop jou het meeste aanspreekt. Benieuwd uit welke exotische keukens je allemaal kunt kiezen? Check dan al onze kookworkshops!