Voedselverwerkers en technologiebedrijven slaan de handen steeds vaker ineen om duurzame innovatie mogelijk te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Biorefinery Solutions uit Apeldoorn en Mol Fresh Food uit Putten. Zij hebben van het dagelijks bestuur van Regio Noord-Veluwe een bedrag van €150.000 aan subsidie ontvangen, om waardevolle stoffen uit uienschillen te gaan halen.

“Dit project is een uitstekend voorbeeld hoe je reststromen kunt verwaarden en dat ook nog extra werkgelegenheid in de regio oplevert”, aldus Adriaan Hoogendoorn, portefeuillehouder en lid dagelijks bestuur van RNV.

Eiwitten, pectine en suikers uit uienschillen

De uienschillen vormen een restproduct, maar bevatten volgens de initiatiefnemers nog verschillende waardevolle stoffen. De subsidie maakt het mogelijk om voor een compleet raffinageproces te zorgen, dat het mogelijk maakt om eiwitten, pectine en suikers uit de schillen te halen. Het zijn bekende voedingsingrediënten, die dankzij het gebruik van de uienschillen op een duurzame wijze geproduceerd kunnen worden.

Biorefinery Solutions heeft de kennis in huis van de bioraffinage. Fresh Mol Food zorgt er aan de andere kant voor dat de schil- en snijresten beschikbaar komen. Op die manier werken de bedrijven samen aan een restproduct dat tot nu toe werd weggegooid als afval.

Nieuwe arbeidsplaatsen

Het project ging al op 1 juli 2015 van start en heeft sindsdien voor een positieve ontwikkeling weten te zorgen. De duur van het project werd op voorhand ingeschat op 15 maanden. Gedurende die periode zouden er een aantal nieuwe arbeidsplaatsen bij gaan komen, waardoor de subsidie op een zeer nuttige wijze besteed kon worden. Er werd een nieuwe commerciële activiteit ontwikkeld op basis van een reststroom met uienschillen, daar waar er eerst slechts sprake was van afval dat geen arbeidsplaatsen oplevert.

Subsidie voor duurzame innovatie

Het programma Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe is doorlopend op zoek naar nieuwe projecten die invulling kunnen geven aan de wens tot duurzame innovaties, nieuwe bedrijvigheid en een meer groene economie. Door te investeren in projecten moet het mogelijk worden de volgende stap voorwaarts te zetten en bijvoorbeeld waardevolle stoffen uit uienschillen te winnen. Het innovatiecentrum wordt mede mogelijk gemaakt door de Regio Noord-Veluwe en bijvoorbeeld de provincie Gelderland. De €150.000 aan subsidie zorgt in dit geval zowel voor waardevolle voedingsstoffen uit restproducten als de creatie van arbeidsplaatsen, waardoor er in de regio meer werkgelegenheid ontstaat.

GERELATEERDE BERICHTEN

Laat een reactie achter