Eendenmossel: het zijn geen mosselen en zeker geen eenden, maar wat dan wel? Als je nog nooit eendenmossel hebt gegeten, dan is het lastig om te bepalen welke andere ingrediënten er goed bij passen. Geen zorgen, want in dit artikel vertellen wij je hoe je eendenmossel kunt maken vanuit je eigen keuken en wat eendenmosselen precies zijn. Spoiler: het is écht niet lastig om eendenmossel te bereiden. 

Wat is eendenmossel precies? 

De eendenmossel is geen schelpdier, geen eend en ook geen vis. Eendenmosselen zijn familie van de zeepok en vallen daardoor onder kreeftachtigen. De smaak is een beetje vergelijkbaar met Hollandse garnalen, maar als je ze niet kent dan is de kans groot dat je er zo voorbij loopt. Aan het uiterlijk van dit bijzondere dier is namelijk niet direct te zien dat ze eetbaar zijn. Om eendenmossel te bereiden heb je niet veel nodig. Met 2 liter water, één theelepel zout en 500 gram eendenmosselen heb je alle ingrediënten in huis! Kook de eendenmossel in 5 minuten gaar in het water en zout en je bent klaar om het bord op te maken. 

Tip: leg de eendenmossel op een groot bord en garneer met verse laurier. Dit versterkt de smaak én voegt kleur aan het bord toe. 

Percebes cozinhado: de Portugese “Hollandse garnaal”

De eendenmossel komt aan haar naam door de plek waar ze vandaan komen. Ze groeien namelijk tussen de mosselen waar rotgans op af komt. Vroeger werden rotganzen verward met eenden, en omdat men nergens eieren van de eenden kon vinden waren zij in de veronderstelling dat de rotganzen ontstaan vanuit de eendenmossel. Het seizoen waarin eendenmossel verzameld kan worden is beperkt. Ze groeien tussen september en december aan de kust van Noord-Spanje en Portugal, waar ze eendenmosselen percebes noemen. 

De beste percebes leven op scherpe en gladde rotsen, precies op de plekken waar de branding en stroming het sterkst is. Om ze van de rotsen af te halen gebruiken lokalen een priem om ze los te wikken. Vervolgens worden de rots en al meegenomen, waarna de eendenmosselen van de rotsen afgehaald worden. Omdat het gevaarlijk is om eendenmossel te oogsten en de mensen in Spanje en Portugal ze het liefste zelf opeten, zijn eendenmosselen behoorlijk prijzig. Per kilo betaal je tussen de € 30 en € 125. 

Eendenmossel bereiden 

Je eet percebes na het bereiden op een speciale manier. Je splijt ze waar de zwarte stengel in de schelp overgaat en eet het vlees dat hierdoor tevoorschijn komt. Je kunt de eendenmosselen het beste als tapa’s serveren met een goede wijn. Kies bijvoorbeeld voor een Rías Baixas uit Galicië. Hier komen de percebes immers ook vandaan! Je kunt de percebes ook goed combineren met aardappelen. Ben jij benieuwd naar andere manieren waarop je percebes kunt verwerken in een hoofdgerecht? Boek dan nu een kookworkshop bij KEUKENvuur in Utrecht en ga samen met je vrienden of familieleden op reis naar Noord-Spanje en Portugal. Zorgen jullie voor de gezelligheid? Dan regelen wij de rest! (Je boekt een kookworkshop al vanaf € 62,50 per persoon inclusief alcoholische drankjes en softdrinks).

Laat een reactie achter