Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de hedendaagse samenleving. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun impact op het milieu en willen hun ecologische voetafdruk verkleinen. Een van de manieren waarop je dit kunt bereiken, is door duurzame kooktips en innovaties toe te passen in de keuken. In dit artikel vertellen wij je meer over duurzame kooktips en innovaties, zodat ook jij kunt verduurzamen in je keuken! 

foodprinter 

Wat is duurzaam koken? 

Als je aan de slag gaat met duurzaam koken dan gebruik je manieren om te koken die rekening houden met het milieu en de gezondheid van mens, dier en natuur. Dit kan onder andere betekenen dat je kiest voor lokale en seizoensgebonden ingrediënten, biologische producten of vegetarische gerechten. Ook het verminderen van voedselverspilling is een belangrijk aspect van duurzaam koken. Door restjes te bewaren en te hergebruiken in nieuwe gerechten of door slim te plannen en alleen te koken wat je nodig hebt, kun je voedselverspilling verminderen. Daarnaast kun je ook letten op de energiezuinigheid van je keukenapparatuur en bijvoorbeeld kiezen voor een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis. Duurzaam koken hoeft niet moeilijk of duur te zijn!

Innovatieve manieren om te koken

Innovatie in de keuken heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Er zijn talloze nieuwe technologieën en methoden ontwikkeld om het koken efficiënter, gezonder en duurzamer te maken. Naast de meest opvallende innovaties is er ook een groeiende trend om voedsel te koken met behulp van stoom. Stomen is een gezonde manier van koken, omdat het voedsel behoudt zijn voedingswaarde en smaak. Stoomovens zijn beschikbaar in verschillende formaten en stijlen, van compacte stoommandjes tot grote stoomovens die meerdere gangen tegelijk kunnen bereiden. Dit zijn de meest opvallende innovaties in de horecakeuken. 

Foodprinten: wat is het en hoe werkt het?

Een van de meest opvallende innovaties is het gebruik van foodprinters. Deze apparaten maken het mogelijk om gerechten te printen in plaats van ze te koken of te bakken. Met behulp van 3D-printingtechnologie worden eetbare ingrediënten in een bepaalde vorm geprint, waardoor de meest creatieve en indrukwekkende gerechten ontstaan.

Koken met zonnekracht: hoe doe je dat?

Een andere innovatieve manier van koken is het gebruik van zonne-energie. Koken met zonnekracht is niet alleen milieuvriendelijk, maar het is ook een goedkope en eenvoudige manier om maaltijden te bereiden. Er zijn tal van zonneovens en zonne-fornuizen op de markt die werken op zonne-energie. Met deze apparaten kunnen verschillende soorten voedsel worden bereid, van rijst en groenten tot vlees en vis.

Duurzame ingrediënten om te gebruiken in de keuken

Als het gaat om duurzaam koken, zijn er veel opties om te overwegen bij het kiezen van de juiste ingrediënten. Kies bijvoorbeeld voor lokaal geproduceerde ingrediënten om de transportafstand te verminderen en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Het kiezen van seizoensgebonden groenten en fruit kan ook bijdragen aan een duurzamer dieet, omdat het minder energie en middelen vereist om ze te kweken.

Kies daarnaast voor biologische ingrediënten, die geteeld zijn zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en herbiciden. Het verminderen van de hoeveelheid vlees in de voeding en het kiezen voor duurzaam geproduceerd vlees, zoals biologisch of gras gevoerd vlees, kan ook een positieve impact hebben op het milieu. Ten slotte kunnen peulvruchten en noten een uitstekende bron van eiwitten zijn in een duurzaam dieet en kunnen ze ook lokaal worden geteeld en geoogst.

Wil jij van een echte chef leren om duurzame ingrediënten om te toveren tot heerlijke gerechten? Boek vandaag een kookworkshop bij KEUKENvuur in Utrecht en zet vandaag een eerste stap naar het verduurzamen van jouw keuken! 

 

Laat een reactie achter