We onderscheiden verschillende truffels, maar wat zijn dat eigenlijk en waar komen ze onder andere vandaan? Truffels zijn kostbare zwammen, die in ieder geval onder de grond leven. Een aantal dieren zijn er gek op, wat het lastig maakt om de truffels te telen zonder dat ze worden opgegeten. Daarom dit blog,diverse soorten truffels:een overzicht van soorten en bedreigingen

De truffel is een kostbare zwam

De truffel is een kostbare zwam die geldt onder de grond. Dat gebeurt op de wortels van een aantal boomsoorten, aan de hand waarvan na valt te gaan waar ze groeien. De truffel kennen we als een heel duidelijke delicatesse, vooral vanwege een aantal bekende soorten die zeer goed worden gewaardeerd in de gastronomische wereld.

Bekende soorten truffels

De zwarte truffel is over het algemeen de meest bekende, we spreken dan van de Tuber melanosporum. Daarnaast is ook de witte truffel (Tuber magnatum) over het algemeen goed bekend. Al iets minder bekend zijn de zomertruffel, de wintertruffel en de Chinese truffel.

Aan de andere kant is er sprake van een aantal bedreigde truffelsoorten, die nog te weinig voorkomen. Deze staan op de zogeheten Rode Lijst. Het gaat dan bijvoorbeeld om de donzige truffel en de gevlekte truffel. De okerbruine truffel is op dit moment al helemaal verdwenen en dat geldt ook voor de stinkende truffel. De roodbruine truffel is er nog wel, maar daar moeten we wel voldoende aandacht voor blijven hebben.

Diverse soorten truffels een overzicht van soorten en bedreigingen

We zijn als mensen gek op truffels, maar daar zijn we niet de enige in. Ook verschillende soorten dieren zijn er dol op, wat betekent dat het niet altijd meevalt om de truffels te telen. Eekhoorns staan bijvoorbeeld bekend om het feit dat ze graag truffels eten. Het voordeel daarvan is dat ze daarmee de sporen verdelen, waardoor de truffels ook elders weer op zullen duiken.

Varkens en wilde zwijnen zijn de andere liefhebbers van truffels. Zij worden er zelfs voor getraind om er naar op zoek te gaan. Het lastige bij varkens is dat ze de truffels graag opeten als ze die hebben gevonden en dat ze schade kunnen toebrengen aan de bodem. Een specifieke varkenssoort die erg goed is in het vinden van truffels (Lagotto romagnolo) mag daarvoor in Italië niet meer gebruikt worden. Het risico op schade aan de grond is te groot, waardoor de zoektocht meer kwaad doet dan de natuur aan de andere kant weer goed kan maken.

Lees ook

Laat een reactie achter