Die lekkere kleine gerechtjes, gestoomd, gebakken of gefrituurd: dat is Dim Sum. Een Kantonese specialiteit die je met vrienden of familie samen eet. Dim Sum workshop gezellig je week goed af te sluiten of te beginnen.

De verschillende soorten Dim Sum

Ze zijn er in heel veel verschillende vormen en maten. Gestoomd, gebakken of gefrituurd en met allerlei vullingen. Denk aan Dim Sum met vlees, vis, groenten, schaaldieren of vegetarisch. Er zijn wel 1.000 verschillende soorten. De keukenmeesters uit Hong Kong zijn gespecialiseerd in het vouwen van Dim Sum in allerlei mooie vormen. Dim Sum kan gevouwen worden in de vorm van een kat, lachende non of een inktvis om er maar een paar te noemen. Traditioneel worden ze geserveerd in bamboemandjes waaruit je de verschillende Dim Sum’s kunt pakken.

Samen genieten van de Dim Sum specialiteiten uit de Kantonese keuken

Loop je een traditioneel Dim Sum restaurant binnen met een klein gezelschap, dan kan het zo maar gebeuren dat je samen met andere gasten aan een tafel komt te zitten. Dat komt omdat de tafels in de meeste restaurant groot genoeg zijn voor 10 tot 12 gasten. En dan gebeurt het! Er komt een dame met een karretje langs je tafel lopen en op dat karretje staan  6 tot 8 soorten Dim Sum’s. Als het karretje leeg is gaat de dame weer naar de keuken voor een lading nieuwe Dim Sum’s.

Wat te drinken bij Dim Sum

Thee, thee en nog eens thee! Dat komt waarschijnlijk omdat de eerste Dim Sum geserveerd werd in een theehuis. Die traditie om thee te drinken bij Dim Sum is altijd gebleven. Je kunt kiezen uit:

Het is de bedoeling dat je eerst thee voor de andere gasten inschenkt en dan pas voor jezelf. Ook lekker makkelijk: als je thee op is laat dan de deksel open staan en binnen no time komt er een ober om de theepot weer te vullen.

Thuis Dim Sum maken de basis ingrediënten

Dit zijn een aantal basis ingrediënten die je in huis kunt halen als je zelf Dim Sum wilt maken. Veel van deze ingrediënten kun je ook voor andere Aziatische gerechten gebruiken.

Won ton vel stoom dv Gedroogde zwarte bonen Rijstazijn Hoi Sin saus
Won ton vel frituur dv Gedroogde shiitake Sojasaus donker Oestersaus
Gyoza velletjes dv Gedroogde judasoren Sojasaus licht Pruimensaus
Loempia vel dv Waterkastanje Sesamolie Vissaus
Pannenkoekjes eend dv Loempia vel gedroogd Rijstwijn Bonensaus

Als je de Won ton velletjes en de Gyoza velletjes gehaald hebt zie je gelijk het verschil tussen een Dim Sum en een Dumpling. Vaak is een Dumpling net iets meer gevuld. De Won Ton velletjes kun je ook gebruiken om een heerlijke Won ton soep te maken.

Workshop Dim Sum maken

Heb je geen zin om alle basis ingrediënten voor de Dim Sum in huis te halen? Volg dan bij ons een Dim Sum workshop. Een leuke gezellige gevarieerde workshop voor een groep vrienden of als gezellig teambuilding uitje voor je collega’s.

Keukenmaterialen voor maken stoompan, stoomoven of toch maar koken

Qua keukenmateriaal heb je een stoompan nodig of kun je bij de toko van die handige bamboemandjes kopen (zijn niet duur). Heb je een stoomoven dan is het nog makkelijker om Dim Sum te bereiden. Mocht je evt. een rijstkoker hebben dan zou je daar ook Dim Sum in kunnen koken. Je kunt voor een feestje de Dim Sum’s makkelijk vooraf maken. De meeste soorten zijn prima te bewaren in de diepvries. Zo kun je op elke feestje je stress loos je eigen gemaakte Dim Sum serveren!

De smaakmakers van Dim Sum

Dim Sum heeft van zichzelf al heel veel smaak maar om die smaak toch net even te verfijnen worden er verschillende sausjes bij geserveerd.

Kleine tip: als je niet wil dat de saus overal op je bord komt te liggen leg dan een servet op je bord zodat deze wat schuin komt te staan. Op die manier blijft de saus op een plek en wordt het niet zo een rommel.

De meest populaire Dim Sum

 

  • Garnalen dumpling
  • Kippenpootjes gestoomd in zwarte bonen saus ( alleen voor de echte liefhebber)
  • Bun gevuld met sticky BBQ varkensvlees
  • Taartje met een zoete custerd ( lijkt een beetje op een pastel de nata)
  • Dim Sum gevuld met garnalen
  • Gebakken rettich taartje
  • Bun gevuld met gehakt, specerijen en waterkastanje
  • Dim Sum gevuld met een mix van garnalen en kip
  • Gestoomde gevuld rijstballetjes met allerlei vullingen
  • Bun gevuld met een zoute custerd

 

Workshop Dim Sum maken ook voor vegetarische of veganisten leuk om te doen

De Dim Sum gerechten die jullie gaan bereiden tijdens de Dim Sum workshop zijn  geschikt voor vegetarische of veganistische gasten. Tijdens deze workshop worden jullie begeleid door een kok en maak, eet en drink je in 3 uur de lekkerste Dim Sum gerechten.

Stuur een mail en informeer naar de mogelijkheden.

Lees ook:

Zo maak je zelf Thaise vissaus of Oestersaus

Eten en drinken in Sri Lanka deze gerechten mag je niet missen

Waarom moet vlees rusten?

Verbeter je gezondheid en begin met goede voeding