Dim Sum kleine hapklare pakketjes bomvol met smaak
Je kunt ze frituren of stomen en vullen met allerlei verschillende ingrediënten. Niet voor niets zie je in steeds meer steden Dim Sum restaurants opduiken en gaan ook steeds meer mensen zelf met de Chinese hapjes aan de slag.
Wat is Dim Sum nu precies?
Lang geleden serveerden theehuizen in China kleine hapjes aan handelaars die aan het reizen waren. De hapjes werden oorspronkelijk ’s ochtends of ’s middags gegeten. Één betekenis van “Dim Sum” is “hartgenoegens”. Een andere is “bestellen zoals men wenst”. Dit klopt wel, want Dim Sum wordt meestal niet á la carte besteld, door serveerders rondgebracht op karretjes waar men vanaf kan pakken.
Traditioneel is niet alleen de Dim Sum belangrijk, maar ook het drinken van thee. Hoewel het in Westerse landen veel meer om het hapje Dim Sum gaat, is het zeker een leuke manier om je gasten tijdens een dinertje te verrassen, bijvoorbeeld door ze een aantal exotische theesoorten aan te bieden.
3 Redenen waarom je Dim Sum móet proberen:
Sommige mensen vragen zich af of Dim Sum de zoveelste foodtrend is. Anderen zijn helemaal om en vinden Dim Sum de lekkerste hapjes die ze ooit hebben geproefd. Bij Keukenvuur denken we dat er minstens 3 goede redenen zijn om Dim Sum eens te proberen:
- Ze zijn heerlijk. Of, beter gezegd: er is er altijd wel ééntje die je heel erg lekker vindt. Dim Sum zijn kleine hapjes, maar zitten altijd bomvol smaak.
- Je kunt eindeloos variëren. Een Dim Sum met zoetzuur varkensvlees? Check. Eentje met chicken teriyaki? Geen probleem. Een vegetarische of veganistische Dim Sum? Dat kan ook. Met Dim Sum zijn de mogelijkheden eindeloos en is er voor iedereen wat wils.
- Dim Sum zijn niet moeilijk om te maken. Natuurlijk wordt het lastiger als je zelf je deeg maakt, maar met kant-en-klare Dim Sum vellen kom je een heel eind en zet je heerlijke hapjes op tafel!
Dim Sum recepten
Voor de amateurkok die zelf aan de slag wil met Dim Sum hebben we een aantal heerlijke recepten op een rij gezet:
- Dim Sum met Hollandse Asperge. Deze Nederlandse variant op het Chinese hapje is niet alleen erg lekker, maar ook nog erg origineel.
- Khanom Jeeb. Dit is de Thaise variant van het Chinese hapje. Gevuld met kippengehakt, garnalen en waterkastanjes is deze Dim Sum uitgegroeid tot een wereldwijde favoriet.
- Gefrituurde Dim Sum met buikspek. Oké, dit is misschien niet de gezondste Dim Sum die je zal eten, maar wel één van de lekkerste. Het buikspek smaakt heerlijk en de Hollandse Asperge zorgt voor een leuke twist.
Meer inspiratie? Check onze receptendatabase!
Zelf Dim Sum maken
Dim Sum eten is erg leuk, maar zelf Dim Sum maken is nog leuker. Of je nou alleen voor jezelf, je gezin, of een groot aantal gasten Dim Sum maakt: je zet gegarandeerd een lekker en origineel gerecht op tafel.
Wil je zelf leren hoe je Dim Sum moet maken? Kom dan eens kijken bij de Dim Sum workshop van Keukenvuur. Gedurende 3 uur lang nemen we je mee op reis langs verschillende hapjes, en uiteraard mag je ze zelf opeten!
Lees ook
Kookworkshop voor vrijgezellen
Deze cocktail zet de cocktail wereld op zijn kop
Visrecepten als medicijn tegen darmkanker
Het ontstaan van de hamburger