Dierendag special: drie eenvoudige en overheerlijke vegetarische recepten!

Dierendag special: drie eenvoudige en overheerlijke vegetarische recepten!

Vegetarisch en veganistisch eten is helemaal in. En welke andere dag dan dierendag is nou beter om eens lekker vegetarisch te eten, zelfs wanneer je een echte carnivoor bent?

Dierendag gaat terug tot de jaren 30 en is afgeleid van de geboortedag van de Katholieke heilige Franciscus van Assisi, die bekend stond als de beschermheilige van o.a. planten en dieren.

Speciaal ter ere van dierendag, en om je te laten zien dat vegetarisch eten gezond, lekker en eenvoudig kan zijn, hebben we drie overheerlijke recepten voor je op een rij gezet!

1: Chili Sin Carne: een klassieker op z’n vegetarisch

Waarschijnlijk is Chili Con Carne een van de meest bekende gerechten uit de Mexicaanse keuken, en terecht. Het gerecht is eenvoudig te bereiden, niet duur, gezond en ook nog eens lekker. Bovendien kan je eenvoudig het gerecht finetunen naar je eigen smaak. Iets meer jalapeños of chili voor een pittige smaak? Een beetje extra paprika, of toch maar prei? Een laagje geraspte kaas er bovenop of nacho’s erbij? Wat je ook wilt, je kunt eindeloos variëren.

Voor dierendag is het grootste voordeel natuurlijk dat het gerecht uitstekend aan te passen is voor vegetariërs en zelfs veganisten. Bij Keukenvuur hebben we een overheerlijk recept voor Chili Sin Carne waar geen vlees of zuivel inzit.

Voor wie liever wel vlees in z’n eten heeft, maar ook fan is van de Mexicaanse keuken heeft Keukenvuur een workshop Mexicaans koken!

2: Vegetarisch streetfood uit India

Een krokant deeggerecht met een heerlijk kruidige, licht pittige vulling, geserveerd met romige paneer. Zie je het al voor je? Met de gefrituurde streetfood hapjes waan je je direct tussen de theestalletjes uit Mumbai!

Hoe je dit heerlijke streetfood maakt lees je hier. Ben je veganistisch? Laat dan de paneer achterwege of vervang deze voor tofu of tempeh.

Voor wie meer aan de slag wil met streetfood organiseert Keukenvuur de Streetfood workshop. Een gegarandeerd succes waarbij je aan de slag gaat om sushi/sashimi, tapas, dim sum of ander streetfood te 22maken.

3: Risotto Con Funghi: Italiaanse klassieker voor dierendag

Risotto is het gerecht bij uitstek dat zich leent om lekker te variëren en door de jaren heen zijn er talloze varianten ontwikkeld. Het is dan ook niet vreemd dat er ook voor vegetariërs genoeg te kiezen valt. Een van de mogelijkheden is een overheerlijke Risotto Con Funghi. De naam zegt het al: risotto met paddenstoelen.

Keukenvuur heeft een recept voor Risotto Con Funghi dat je laat watertanden. Deze risotto is wel alleen voor vegetariërs. Je kan ervoor kiezen om de kaas eruit te laten, maar je risotto smaakt dan wel anders. Een andere optie is het gebruiken van veganistische kaas.