De Thaise keuken is een gezonde keuken met veel variatie en niet al te zware gerechten. Tijdens de bereiding worden er veel verse kruiden en ingredienten toegevoeg die de autentieke Thaise smaak geven. In dit blog krijg je een indruk van de Thaise keuken met de verschillende regio’s die allemaal hun eigen specialiteit hebben.

Thaise keuken ingrediënt

Wat heb je ingrediënt nodig om Thaise gerechten te maken? Denk dan aan limoenblad, kokosmelk, knoflook, limoensap, Thaise vissaus, Thaise basilicum ( Holy Basil), Koriander, pepers in alle kleuren en maten , Loas, en citroengras.
Deze ingrediënten zijn meestal te koop bij een toko deze Thaise keuken ingrediënten: limoenblad, pepers, Laos en citroengras kun je prima in de vriezer bewaren. Zo heb je altijd een voorraad in huis.

De Thaise keuken en hun regionale specialiteiten

De Thaise keuken : Noord-Thailand

Het noorden heeft veel invloeden van de aangrenzende landen als Laos, Myanmar en China. Het klimaat is hier vaak koeler dan de rest van het land. Daardoor is deze plek bijzonder geschikt voor het op grote schaal kweken van kruiden en groenten. Mocht je in de buurt zijn ga dan echt een kookworkshop volgen bij Tik.

Specialiteiten uit dit gebied:

Sia Ua Worst Een gerecht van gegrilde worst die van oorsprong afkomstig is uit het noordoosten van Birma, geserveerd als voorgerecht met gestoomde aardappel, pompoen en kleefrijst.

Khao  Soi Soup Dit gerecht wordt niet alleen geserveerd in Noord-Thailand, maar ook in Laos en Myanmar. Het is gemaakt van grote rijstnoedels in een lekkere kokoscurry met limoen en gefrituurde eiernoedels.

De keuken van Noordoost-Thailand (Issan)

Een keuken die een stuk pittiger is dan in de rest van het land. De gerechten bestaan meestal uit gebarbecued vlees en kleefrijst. Hier komt de speciale gefermenteerde vissaus vandaan Pla Ra. Een ongefilterde vissaus die zouter en zuurder is dan de gewone heldere vissaus.

De specialiteiten :

Som Tum Frisse salade gemaakt van geraspte onrijpe papaja, pinda’s, tomaat en soms krab.

Laab Een pittige salade gemaakt van vlees en geroosterde rijst op smaak gebracht met limoensap, chili, knoflook, kruiden en vissaus.

Nham Tok Mu dunne plakjes varkensvlees worden gegrild op de BBQ  gegrild en op smaak gebracht met chilipeper,sjalotjes en verse kruiden. Meestal komt er een pittige saus bij om te dippen.

De Thaise keuken : Centraal Thailand

Gerechten van Centraal Thailand zijn minder uitgesproken in smaak dan in de rest van het land.  Gerechten met veel verse groenten en fruit met Chinese invloeden.

De specialiteiten :

Pad Zie Eww Platte rijstnoedels die worden gebakken met vlees, broccoli, ei en vissaus.

Pad Kra  Pow Een gerecht van gemalen varkensvlees of kip gebakken met het Thaise basilicum ( Holy Basil) , chili, knoflook en vissaus.

Het nationale gerecht van Thailand Pad Thai, roergebakken rijstnoedels, tofu, vissaus, tamarinde, palmsuiker, knoflook en taugé. Zelf Pad Thai koken? Hier het authentieke Thaise recept voor Pad Thai

De keuken van Zuid-Thailand

In de keuken van Zuid Thailand kom je veel gerechten tegen met kokos. Niet zo gek want hier staat een overvloed aan kokosbomen. Daardoor staat het  zuiden staat bekend om zijn diepe, rijke kokoscurries en door de ligging zijn er veel gerechten met zeevruchten.

Specialiteiten uit dit gebied:

Boo Paht Pong Karee Een gele currykrab is gemaakt van kokosmelk, verse kruiden en limoensap.

Gaeng Som Een oranje gekleurde curry die extreem heet en zuur is. De basis ingredienten zijn garnalenpasta, sjalotten, pepers, kokos, tamarinde en palmsuiker.Deze curry is vaak met vis en of garnalen.

Thais eten leren koken is niet ingewikkeld!
Volg bij KEUKENvuur een Thaise keuken workshop en maak de lekkerste Thaise gerechten.

Thuis aan de slag met authentieke Thaise keuken recepten?

Thaise gerechten met vis

Thaise vis gestoomd op citroengras
Thaise mosselen in rode curry

Thaise gerechten met kip

Thaise kip in groene curry met Thaise basilicum
Thaise kippensoep
Thaise gemberkip

Thaise bij gerechten

Papaja salade met gegrilde kip
Crying Tiger
Thai beef salade

Veel plezier met koken!

Laat een reactie achter