De oorsprong van de oer-Hollandse kroket:op zoek in Frankrijk. De kroket is een typisch Nederlands product dat we over de grens maar moeilijk kunnen verkrijgen. Des te opvallender is het dat deze oer-Hollandse snack z’n oorsprong vindt in Frankrijk. Er wordt voor het eerst over gesproken in een druk uit 1705 van Le Cuisinier Royal et Bougeois, dat werd geschreven door de kok van Lodewijk XIV.
De oorsprong van de oer hollandse kroket
In het boek staat een recept voor ‘croquets’, vergelijkbaar met de kroketten die we vandaag de dag kennen. Volgens culinair deskundige Johannes van Dam was dit het oudste recept dat er is gevonden. De kroket had de afmetingen van een ei en lijkt wat dat betreft meer op een bitterbal. Er werd nog geen bechamelsaus gebruikt, maar er was al wel sprake van het paneren hiervan. Vervolgens werd er reuzel gebruikt om de kroket te kunnen frituren.
De eerste kroket in Nederland
De eerste kroketten in Nederland verschijnen pas een tijd later. Het gaat om een recept dat in 1830 opdook en onderdeel uitmaakt van de privécollectie van Johannes van Dam. Het is het oudste bekende Nederlandse recept dat spreekt over de kroket.
Het recept in Nederland is afkomstig van de kok van Willem I. Het recept bevindt zich in een appendix bij de heruitgave van 1851 van het kookboek ‘Moderne Kookkunst’. Het was een kookboek van Maria Haezebroeck, die ons daarmee in aanraking heeft gebracht met de snack die we vandaag de dag zo graag eten.
Sinds de negentiende eeuw paneren we vleeskroketten met vers broomkruim en bakken we die in de koekenpan. We deden dat traditioneel in reuzel of in boter, waardoor er nog geen sprake was van de bereiding zoals we daar vandaag de dag voor zorgen. Opvallend genoeg was er niet langer sprake van een Koninklijke snack, in plaats daarvan ging het nu om de verwerking van restvlees.
De kroket van vandaag de dag
Aan het begin van de twintigste eeuw begonnen we kroketten te serveren als tussengerecht na de soep en voor het hoofdgerecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de kroket van een luxe gerecht naar de snack zoals we die nu kennen en consumeren. Bovendien zijn er in de loop der jaren verschillende varianten ontstaan. Tot 1996 was de kroket de meest populaire snack in de snackbar. Na die tijd is de frikadel de kroket gepasseerd en heeft de traditionele snack die plaats niet meer terug kunnen winnen.
Lees ook
Waar komen die foodtrucks vandaan
Vegetarisch eten gezond en lekker
Een leuke kookworkshop na een dagje uit
De Filipijnse keuken is een mengelmoes van verschillende culturen