De milieuvriendelijke zonne oven en meer duurzame oplossingen om te koken

De milieuvriendelijke zonne- oven ( solar cooking ) maakt de keuken weer een stukje duurzamer. De oven is gemaakt van schadelijk plantenafval en zorgt er op een duurzame wijze voor dat het op basis van zonne-energie mogelijk is om gerechten te bereiden. Brein achter het project is Jeroen Willems, een student industrieel ingenieur aan de Erasmushogeschool in Brussel. Hij vertrok voor zijn thesis naar Afrika, waar hij samen met Keniaanse medewerkers aan de slag ging om in Kisumu in Kenia aan het Victoriameer te werken aan een zonne-oven die schadelijk plantenafval inzet om op duurzame wijze te koken.milieuvriendelijke zonne oven en meer duurzame oplossingen om te koken

Student samen met Keniaanse medewerkers

Het was Jeroen Willems die een perfect functionerende zonneoven wist te creëren, hoofdzakelijk gemaakt van gedroogde waterhyacinten. Het is een snelgroeiende plant met schadelijk afval, dat op deze manier heel nuttig toe te passen valt. De oven maakt gebruik van de energie van de zon en kan in een zonnig klimaat een temperatuur van 130 graden Celsius bereiken.

Dat betekent dat een gemiddeld gezin in Kenia tot 10.000kg aan brandhout kan besparen, door gebruik te maken van een oven die inspeelt op de warmte die de zon afgeeft.

Awards voor duurzame vinding

Het onderzoek en de bouw van de zonneoven door Jeroen Willems werden opgepakt door een aantal verschillende instanties. Zijn thesis werd onder andere genomineerd voor de Vlaamse scriptieprijs en hij ontving van ie.net de IE-prijs in de categorie energie, klimaat, milieu en natuur. De website is er voor ingenieurs en technologische professionals, die erkennen dat Willems een bijzonder apparaat heeft ontwikkelt dat bovendien kan helpen om de beperkingen in landen als Kenia om te zetten naar kansen. Meer informatie kun je vinden op www.solarcooking.org

Milieuvriendelijke zonne oven en meer duurzame oplossingen om te koken

De zonneoven is een goed voorbeeld van een duurzaam apparaat, dat er net als andere computergestuurde machines voor zorgt dat we op een innovatieve wijze aan de toekomst kunnen werken.
Het is met de zonneoven mogelijk om op een heel duurzame wijze voeding te bereiden.

Duurzame voeding bereiden

Dankzij de goede functionaliteit werkt de oven op een vergelijkbare manier als een regulier model, ook al bereikt deze temperaturen van ‘slechts’ 130 graden Celsius. Dat is echter ruim voldoende om doorsnee maaltijden te kunnen bereiden, waardoor men hier bijvoorbeeld in Kenia en de rest van Afrika goed gebruik van kan maken. Een ander manier van duurzaamheid is zelf een zonne-oven solarcooker te bouwen.

Lees ook

Organiseer je bedrijfsuitje bij KEUKENvuur
Goedkoop uit eten met deze 3 tips bespaar je een hoop geld
Vegetarisch eten lekker en gezond

Koken met insecten

Laat een reactie achter