De kunst van het marineren maak zelf eenvoudig de lekkerste marinades

Gemarineerde bbq spareribs met een lekkere saus, slow-cooked uit de oven. Gemarineerde filetlapjes, heerlijk van de barbecue. En natuurlijk een gemarineerd stukje zalm, perfect om te grillen en afgemaakt met wat verse citroenpartjes. Iedereen kent wel enkele gerechten die vanwege hun marinade erg lekker smaken. Wist je echter dat het ook heel eenvoudig is om zelf een marinade te maken?

Ingrediënten van de marinade

Een goede marinade bestaat altijd uit meerdere onderdelen:

  • Een vet bestandsdeel, zoals olijfolie of sesamolie.
  • Kruiden en andere smaakmakers
  • Iets dat het vlees mals maakt

Meestal wordt een zuur toegevoegd om de eiwitten in het vlees af te breken, waardoor het mals wordt. Dit kan citroensap, azijn, wijn of iets anders zijn. Echter, zuur is niet het enige bestandsdeel waarmee vlees of vis mals kunnen worden gemaakt. Ook bepaalde enzymen die gevonden worden in vruchten als ananas of papaja kunnen vlees malser maken. De enzymen zijn vaak in poedervorm verkrijgbaar. Losse stukken fruit in de marinade bevatten over het algemeen niet genoeg enzymen om hun werk te kunnen doen.

Tot slot worden bepaalde soorten zuivel ook gebruikt om vlees mals te maken. Zowel de zuurgraad van sommige soorten zuivel als het calcium in de zuivel helpen om de eiwitten in bijvoorbeeld rundvlees af te breken.

De kunst van het marineren maak zelf eenvoudig de lekkerste marinades

Met deze tips slaagt je marinade altijd

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je vlees of vis marineert:

  • Zorg voor de juiste marinadetijd. Het verschilt per product hoe lang je het moet marineren. Over het algemeen is de regel: des te steviger de vis of het vlees, des te langer deze in de marinade moet liggen.
  • Let op de houdbaarheid van producten. Normaal laat je kip ook geen dagen buiten de koelkast liggen. Doe dit dus ook niet als je het gaat marineren. Sommige marinades verhogen de houdbaarheid van je producten, maar wanneer je iets langer dan een paar uur in de marinade legt is het beter om het in de koelkast te zetten.
  • Marineer niet in metaal. Het zuur in de marinade kan een reactie aangaan met het metaal van de kom of schaal. Het gevolg? Een nare smaak en mogelijk een stukje vlees of vis dat schadelijk is voor je gezondheid.

Welke smaakmakers kun je gebruiken?

Het leuke aan een marinade is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Het is dus moeilijk om een ‘standaard marinade’ aan te wijzen. Meestal zie je wel overeenkomsten tussen marinades uit een bepaalde keuken. In oosterse marinades vind je sojasaus, gember en knoflook, terwijl je in een wildmarinade laurier, peper, ui en wortel vindt.

Voor ideeën voor verschillende soorten marinades kijk je natuurlijk op onze website, vol met de beste recepten!

Lees ook

Alles over het hout voor je kamdo BBQ
Gezond eten op vakanttie
Waarom zou je verschillende soorten snijplanken gebruik je in de keuken?

Samen koken, het ideale bedrijfsuitje

Laat een reactie achter