Cambodjaanse gerechten: Amok, noedelsoep, en kampot

Cambodja grenst in het zuiden aan de Golf van Thailand. Door het land stroomt de Mekong-rivier en in het Noordwesten van het land ligt de Tonlé sap, een gigantisch zoetwatermeer. Daarnaast is het land, op Bangladesh na, het land met de meeste ‘wetlands’ van Azië. Het is dan ook niet vreemd dat de Cambodjaanse keuken bekend staat om zoet- en zoutwater vis en dat rijst een onderdeel vormt van iedere maaltijd.

Naast rijst en vis is er echter nog veel meer waar de keuken van Cambodja bekend om staat. Gefermenteerde sauzen, ingelegde groenten en peper zijn de belangrijkste smaakmakers. In tegenstelling tot andere landen in Zuidoost Azië wordt chili daarentegen veel minder gebruikt.

Cambodjaanse smaakmakers

Gefermenteerde sauzen, vaak op basis van vis, garnalen of oesters staan aan de basis van veel Cambodjaanse gerechten. Prahok (vispasta) en Kapi (garnalenpasta) zijn twee van de meest bekende smaakmakers die soms ook los in combinatie met andere ingrediënten tot een gerecht worden gemaakt.

Lotus op de lokale markt in Siem Reap
Lotuszaden worden ook veel gegeten in Cambodja

Naast de gefermenteerde sauzen maken ook ingelegde groenten een belangrijk deel uit van Cambodjaans eten. De meeste Nederlanders zijn natuurlijk wel bekend met ingelegde groenten met augurken, Atjar Tjampoer en zilveruitjes als bekendste voorbeelden. In Cambodja is van bijna alle groenten ook een ingelegde variant te krijgen. De groenten worden vaak ingelegd met rijstazijn, suiker, zout, vissaus en diverse kruiden ingelegd.

 

Cambodjaanse gerechten: Amok, noedelsoep, en kampot

Door de vruchtbaarheid van het land kent de Cambodjaanse keuken zoveel ingrediënten dat er niet een paar gerechten als meest populair zijn aan te wijzen. Een paar bekende gerechten zijn:

  • Amok. Anders dan het gezegde ‘Amok maken’ (ruzie maken) doet vermoeden is dit een heerlijk gerecht. Hierbij wordt in bananenbladeren een curry gestoomd met vis en rijst. Een klassieker en erg populair in Cambodja.
  • Noedelsoep. In de keuken van Cambodja wordt bij veel maaltijden een noedelsoep gegeten. Vaak bereid met vis, maar soms ook met kip, rund of varken. Door met groenten en kruiden te variëren creëer je eenvoudig tientallen varianten noedels.
  • Gerechten met kampot. Kampot is een peperkorrel uit Cambodja. Omdat Cambodja vroeger een Franse kolonie was, werd de peper jarenlang gebruikt in het haute cuisine van Frankrijk. Kampot is de reden dat de chilipepers in Cambodja niet zo populair zijn geworden als in omringende landen. Is er behoefte aan scherper eten? Dan worden de kampot pepers er gewoon bijgehaald.

De keuken van Cambodja: fruit in overvloed

Cambodja is een vruchtbaar land en heeft het ideale klimaat voor veel vruchten. Wat er populair is in Cambodja  is fruit, en wordt veel gebruikt in de keuken. Niet alleen als dessert, maar ook los bij veel verschillende gerechten, zoals gezouten vis.Naast ananassen, mango’s, kokosnoten, lychees, papayas, bananen, meloenen en appels vind je in Cambodja ook meer exotische vruchten. Wat dacht je van pitaya, mangistan of  cashewvrucht?

Meer leren over Cambodjaanse recepten?

Wil je meer weten over Cambodjaans eten of zelf een overheerlijke maaltijd klaarmaken? Kom dan eens kijken bij onze Cambodjaanse kookworkshop! Onder begeleiding van onze topkoks maak, eet en drink je in 3 uur de lekkerste gerechten en leer je echt Cambodjaans koken!

Lees ook

3d printen wat kun je er mee?
De Hollandse asperge een diva onder de groenten
Het belangrijkste ingrediënt voor je diner thuis

Kookworkshops voor vrijgezellenfeesten

Laat een reactie achter