De Indiase keuken is er één van grote verscheidenheid. Elke staat heeft zijn eigen specialiteiten en delicatessen. Als je tijd genoeg hebt dan zou je de 28 staten en 7 uniegebieden die India rijk is zelf culinair kunnen ontdekken. In dit blog gaan we het hebben over de Indiase keuken met hun regionale specialiteiten!
Hou je van nieuwe culinaire ontdekkingen dan is een Indiase kookworkshop misschien iets voor jou!
Indiase keuken de soorten:
Noord India:
De staten Punjab, Kashmir, Delhi, Rajasthan en Up vertegenwoordigen de smaak van Noord India. Hete curry’s en Saag op basis van mosterdgroenten zijn een van de smaakmakers van de noordelijke keuken. In deze omgeving zijn de zomers heet en de winters koud. Ieder seizoen brengt zijn unieke variëteit aan groenten en fruit.
De keuken van Noord India:
- Kashmiri curry heeft een milde smaak met een lichte toets. Rogan Josh is daar een goed voorbeeld van.
- Awadhi curry’s is een beroemde curry uit Uttar Pradesh. Een rijke curry met saffraan en linzen.
- Saag en Sarson zijn beroemde delicatessen van Punjab. Hier kunt je genieten van nog veel meer masala gerechten en zoete gerechten zoals “Gajar Halwa” in de winter en “Kada Prashad” in Gurdwaras.
- Rajasthani Curry’s gekookt met yoghurt en paneer als smaakmaker. Pakoda’s (een soort hartige olliebol) en curry’s zijn in deze staat te krijgen in verschillende smaken en kleuren.
- Delhi maakt een mix van alle Noord Indiase smaken. In Delhi kun je dus de verschillende gerechten uit Rajasthani, Punjabi, Awadhi en Uttar Pradesh proberen.
Zuid India
De lokale specialiteiten van Zuid India kun je vinden in Karnataka, Hyderabad en Tamil Nadu. Dit gebied is vrij warm maar zeker de moeite waard om naar toe te reizen. Zo kun je hier gerechten met bijzondere ingrediënten leren kennen die een unieke smaak beleving geven in de Indiase keuken.
De keuken van Zuid India:
- De Andhra keuken ook wel Telugu keuken staat bekend om zijn curry’s, kruiden en het gebruik van verschillende soorten chili. Gongura blad is een van de ingrediënt die ook in veel gerechten gebruikt word.
- In de keuken van Karnataka worden veel vegetarische gerechten bereid. De koninklijke Nizami keuken heeft als specialiteit een groot aantal kebabs, naans en chutney’s
- Malabari keuken is beroemd in Kerala, waar kokos veel invloed heeft op de gerechten. Die kun je terug vinden in het gebruik van kokosolie, kokoswater en kokosmelk.
- De keuken van Chettinad wordt voornamelijk gekookt in Tamil Nadu. In deze keuken maken ze gebruik van scherpe kruiden en “Kari” een jus van tomaten en ui.
Veel gerechten die je in Zuid India tegenkomt zijn lamskorma, masalabonen, aardappelen met tamarindesaus en sambar.
Oost India:
Bengali, Orissa, Bihar en Assam zijn omringed door rivieren en zeeën. De ingrediënten die ze brengen worden veel gebruikt in lokale specialiteiten. Mosterd en fenegriek is ook een van de favoriete ingrediënten in deze keuken.
De keuken van Oost India:
- Bihar keuken maakt veel gebruik van komijn, venkel, fenegriek,mosterd, en nigella zaad( Panch Phoran ).
- Bengaalse keuken veel gebruik van groenten, vis, linzen en witte rijst.
- Orissa keuken staat bekend om de vele bereidingen van saag
- Assam curry’s zijn rijk aan speciale kruiden en smaken. Thekera een gedroogde vrucht geeft de volle smaak aan een viscurry met en linzen en citroen.
De bekendste gerechten van Oost india Kip jalfrezi, kip in kokossaus, garnalen korma en Tarka dhal een stoofpot van linzen en kruiden kun je overal vinden.
West India:
Gujarat, Maharashtra, Goa en Konkan zijn de gebieden waar je de keuken van West India kunt proeven. De specialiteiten lopen uiteen van zachte curry’s tot pikante vis schaal en schelpdier gerechten. Ben je vegetarisch dan is Gujarat een plek om te bezoeken. De mensen daar eten voornamelijk vegetarisch.
De keuken van West India:
- De Gujarati keuken maakt de gerechten wat zoeter dan in de rest van India. Dat komt omdat deze keuken meer gebruik maakt van suiker. Aardappelcurry’s en auberginecurry zijn enkele specialiteiten.
- Goan keuken staat bekend om zijn curry’s met kaneel, komijn en kruidnagel.
- Maharashtrische keuken staan bereidingen van zeevruchten centraal. Lekker met komkommerslade en raita.
- Kokan staat bekent om zijn gebruik van kokam (zoetzure vrucht) en kairi (mango) in zijn gerechten.
De bekendste gerechten van West India zijn pittige omeletten, viscake en Bombay aardappelen om er maar een paar te noemen.
Zo heb je een beetje een idee wat voor heerlijke gerechten je kunt verwachten uit de keuken van India. De culinaire traditie is veel groter dan de 4 Indiase keukens in dit overzicht. Zou je nog dieper op de keuken van India ingaan dan zijn er nog wel tientallen keukens die niet in dit blog staan. Misschien toch wel een mooie reden om dit prachtige land te gaan ontdekken.
Indiase keuken kookworkshop bij kookstudio Keukenvuur in Utrecht:
Gezellig samen een Indiase maaltijd bereiden? Volg dan een kookworkshop uit de Indiase keuken bij kookstudio KEUKENvuur. Buiten de Indiase keuken hebben wij nog veel meer kookworkshops in ons assortiment. Wat is er nou leuk aan het volgen van een kookworkshops:
- De gerechten zijn zo ontwikkeld dat iedereen er mee aan de slag kan.
- Na het bereiden gezellig samen tafelen.
- Ook leuke als teamuitje, teambuilding
- Na het koken krijg je de recepten mee naar huis.
- De workshop word begeleid door een professionele kok.
Op onze website kun je een compleet overzicht vinden van alle kookworkshops. Vind je het moeilijk om een keuze te maken , gebruik dan onze keuzenhulp. Of vraag een vrijblijvende offerte aan. We nemen alle preventieve maatregelen volgens de Covid richtlijnen.
Indiase keuken thuis proberen
Tandoori kip:
Tandoori kip is een van de gerechten die je vaak op het menu ziet staan. Het is niet moeilijk om te maken en veel van de specerijen die je nodig hebt kun je bij de supermarkt vinden. Traditioneel wordt de kip bereid in een tandoor oven, een soort kleipot die verwarmt word door houtskool. Dat geeft ook de mooie rooksmaak aan dit gerecht.
Tandoori kip recept voor thuis:
- Marineer de kip in de tandoori kruiden met wat yoghurt en meng dat goed door. Ik gebruik meestal kippendijenvlees dat blijft mooi mals tijdens het bereiden.
- Dek de kom af met wat plastic en zet de kom in de koelkast, laat minimaal 2 uur marineren.
- Haal de kip dan uit de koelkast en steek deze op saté pennen.
- Nu kun je gemarineerde kip garen in een pan of in een oven.
- Serveer er een lekker chutney of wat raita
Kip jalfrazi:
Kip jalfrazi is een comford food gerecht. Het is een pittig gerecht en een van de meest populaire Indiase kipgerechten die je in restaurants kunt vinden.
Kip jalfrazi recept voor thuis:
- Doe de stukjes kipfilet in een kom en marineer met jalfrezi kruiden (te koop bij een toko).
- Dek de kom af met plastic en zet deze in de koelkast , laat minimaal 2 uur marineren.
- Verhit olie in een pan en rooster alle kruiden die je zou willen gebruiken.
- Voeg dan de tomaten en groenten toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
- Bak ondertussen de kip gaar en meng dit door de warme saus.
- Breng het gerecht op smaak met wat extra jalfrezi kruiden en serveer er basmati rijst bij.
Dit is ook een prima basis om een vegetarisch gerecht te maken. Vervang de kip dan voor bv de stukjes van de vegetarisch slager. Of gebruik tempé.
Aardappel spinazie curry met Indiase kruiden:
Aardappel spinazie curry met Indiase kruiden is een van de lekkerste aardappelschotels die je in de Indiase keuken kunt vinden. Makkelijk te maken en snel klaar.
Aardappel spinazie curry met Indiase kruiden:
- Schil de aardappels snij ze in blokjes en doe de aardappels in een kom.
- Voeg dan kruiden naar smaak toe ( komijn, koriander, paprikapoeder, geelwortel) en rooster de aardappels in de oven.
- Verhit ondertussen een pan en rooster de kruiden die je wil gaan gebruiken kort aan ( komijnzaad, korianderzaad, mosterdzaad enz).
- Meng er dan de spinazie gember knoflook en yoghurt door en breng dit aan de kook.
- Zet dan het vuur lager voeg de gare geroosterde aardappels toe en breng op smaak met kruiden.
Sambar:
Sambar is een vegetarische curry op basis van peulvruchten en bonen die op heel veel verschillende manieren gemaakt word in India. Een gezond eiwitrijk gerecht en een van de populairste vegetarische gerechten van India.
Sambar recept:
- Kook Toor dal en Moong dal in een verhouding van 2:1. in een pan met water gaar.
- Stamp de dal dan tot een puree en laat dit even staan.
- Verhit olie in een pan en bak de ui kort aan.
- Voeg dan de groenten toe en bak deze kort mee.
- Meng er dan de kruiden door voeg water en tamarinde toe en breng dit aan de kook.
- Zet dan het vuur lager voeg de dal en currybladeren toe en kook de groenten beetgaar.
- Breng op smaak met kruiden en server er saté van paneer bij
Leer Indiaas koken tijdens een kookworkshop bij kookstudio KEUKENvuur
Wil je zelf aan de slag met de Indiase keuken? Bij kookstudio KEUKENvuur ben je aan het goed adres! Wij verzorgen een Indiase kookworkshops voor jou en je vrienden of gezellig als bedrijfsuitje. Samen met de chef gaan jullie verschillende gerechten koken en daarna samen dineren. Bij kookstudio KEUKENvuur kun je ook Afrikaans, Europees, Verre Oosten, Noord Amerika en thema kookworkshops volgen. Meer weten? Vraag een vrijblijvende offerte aan.
Lees ook:
Dim Sum workshop je week goed afsluiten of beginnen
Aan de slag met de Big Green Egg of Kamado Joe met 5 tips
Eten in Sri Lanka 3 gerechten die je echt moet proberen
Deze 7 lekkere tapas gerechten zijn eenvoudiger dan je denkt